Όπως σημειώνει το BBC σε ανάλυσή του, ακόμη και αν το Ανώτατο Δικαστήριο ευθυγραμμιστεί με τα κατώτερα δικαστήρια και το Κογκρέσο, τα οποία θεωρούν την πλατφόρμα απειλή για την εθνική ασφάλεια, παραμένει το ερώτημα: θα σταματήσει όντως η χρήση της εφαρμογής από τους Αμερικανούς;
Θα μπορούν οι χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok;
Η πιθανότερη μορφή απαγόρευσης θα περιλαμβάνει εντολή προς τα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play Store και το Apple App Store, να αποσύρουν την εφαρμογή από τις ΗΠΑ. Αυτό θα σημαίνει πως δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για νέες λήψεις. Ωστόσο, όσοι την έχουν ήδη εγκατεστημένη θα μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της.
Η απουσία νέων ενημερώσεων, όμως, θα καθιστούσε την εφαρμογή όλο και πιο δυσλειτουργική με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, η έλλειψη ενημερώσεων ασφαλείας θα άφηνε εκατομμύρια χρήστες ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις.
Παρόλα αυτά, οι χρήστες θα μπορούσαν να παρακάμψουν την απαγόρευση. Ήδη κυκλοφορούν βίντεο στο TikTok που εξηγούν τη χρήση VPN (εικονικών ιδιωτικών δικτύων), τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν την περιοχή των καταστημάτων εφαρμογών ή να εγκαταστήσουν εφαρμογές από εξωτερικές πηγές.
RedNote: To κινεζικό app στo οποίo… συρρέουν Αμερικανοί
Την ίδια ώρα, το κινεζικό app κοινωνικής δικτύωσης RedNote έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στο αμερικανικό App Store της Apple, ενόψει της πιθανής απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ.
Το RedNote, γνωστή ως Xiaohongshu στην Κίνα, είναι μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που πλέον είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά. Πρόκειται για ένα app που δημιουργήθηκε το 2013 από την εταιρεία Xingyin Information Technology με έδρα τη Σαγκάη, και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις κινεζόφωνες χώρες, με πάνω από 300 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Sky News, δεν πρόκειται για έναν κλώνο του TikTok, αφού πολλοί το συγκρίνουν περισσότερο με το Instagram. Αν και παρέχει στους χρήστες βίντεο μικρής διάρκειας και εικόνες μέσω αλγορίθμου, όπως το TikTok, κεντρικό ρόλο κατέχουν σε αυτό και οι αναρτήσεις κειμένου και οι λειτουργίες αγορών. Το περιβάλλον της εφαρμογής διαφέρει από εκείνο του TikTok, καθώς το βίντεο δεν ξεκινά να παίζει αυτόματα με το άνοιγμα του app, και οι χρήστες πρέπει πρώτα να συνδεθούν για να τo χρησιμοποιήσουν.
Ποιες άλλες μορφές απαγόρευσης είναι πιθανές;
Οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να επιβάλλουν πιο αυστηρά μέτρα, όπως η πλήρης διακοπή της πρόσβασης μέσω παρόχων διαδικτύου, όπως έπραξε η Ινδία το 2020. Επιπλέον, η TikTok έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει μόνη της την πρόσβαση, εμφανίζοντας μήνυμα στους χρήστες των ΗΠΑ ότι η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους.
Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της κατάστασης προκαλεί σύγχυση ακόμη και στους ειδικούς. Σύμφωνα με το BBC, ο καθηγητής Milton L. Mueller από το Georgia Institute of Technology σημειώνει ότι η έλλειψη σαφήνειας για την εφαρμογή του νόμου καθιστά δύσκολο να προβλεφθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της απαγόρευσης, αλλά τονίζει πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τον ψηφιακό διαχωρισμό του διαδικτύου με βάση τα εθνικά σύνορα.
Θα μπορούσε ο Τραμπ να παρέμβει;
Ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην απαγόρευση, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου ώστε να επιδιώξει μια «πολιτική λύση».
Ωστόσο, αν το δικαστήριο επικυρώσει τον νόμο, ο Τραμπ δεν έχει τη δυνατότητα να τον ανατρέψει μονομερώς. Ως πρόεδρος, θα μπορούσε να δώσει εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην εφαρμόσει τον νόμο, επιτρέποντας στην Apple και τη Google να διατηρήσουν την εφαρμογή στα καταστήματά τους. Αυτό, ωστόσο, θα έθετε τα τεχνολογικά μεγαθήρια σε μια δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να βασιστούν αποκλειστικά στον λόγο του προέδρου πως δεν θα τιμωρηθούν.
Ποιες πλατφόρμες θα μπορούσαν να επωφεληθούν;