Στην παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, ασκήθηκε κριτική για τη συνεχιζόμενη χρήση προηγμένων όπλων από τους Χούθι, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι και drones, που στοχεύουν κυρίως μη στρατιωτικές υποδομές, όπως τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.
Η Ελλάδα επεσήμανε ότι αυτές οι επιθέσεις επιδεινώνουν την ένταση και πρέπει να σταματήσουν άμεσα για την προστασία των αμάχων και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν ενέργειες που οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες και να δώσουν προτεραιότητα στον πολιτικό διάλογο αντί της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξή της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ολοκληρωμένη και διαρκή ειρηνευτική λύση.
Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη στήριξη της στην κυβέρνηση της Υεμένης και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας στο Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας της Υεμένης. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της διεθνούς ενότητας, ειδικά εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης και την αποτροπή τρίτων παραγόντων από το να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς ίδιον όφελος.
Η τοποθέτηση του Έλληνα μονίμου αντιπροσώπου, πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη
1. Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο
Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από όλες τις πλευρές.
“Η πλήρης τήρηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να τηρείται από όλα τα μέρη” ανέφερε ο κ. Σέκερης.
2. Δέσμευση σε Πολιτική Λύση
Η Ελλάδα κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην Υεμένη να εργαστούν για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκεχειρία, που θα καθοδηγείται από τους ίδιους και θα υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
3. Ανθρωπιστική Στήριξη και Προστασία
Η Ελλάδα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη χρηματοδοτική στήριξη προς το ανθρωπιστικό πρόγραμμα της Υεμένης και να ενισχύσει τις δράσεις του ΟΗΕ μέσω του OCHA.
“Καταδικάζουμε έντονα την αυθαίρετη κράτηση προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους, μαζί με την απελευθέρωση του σκάφους Galaxy Leader και του πληρώματός του” ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Θαλάσσια Ασφάλεια και Ελευθερία Ναυσιπλοΐας