Η συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου τελικώς θα είναι διπλή, καθώς την ίδια ημέρα ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί σε ένα αμιγώς πολιτικού περιεχομένου γεύμα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και το ίδιο βράδυ ο Ντόναλντ και η Μελάνια θα υποδεχθούν τον Μπενιαμίν και τη γυναίκα του, Σάρα, τους στενότερους φίλους τους στο εξωτερικό σε μια πιο χαλαρή αλλά όχι λιγότερο ουσιαστική για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή βραδιά.
Η συνάντηση Νετανιάχου – Τραμπ έρχεται να δώσει εκ νέου στο Ισραήλ τα σκήπτρα του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, μία θέση που ο Νετανιάχου είχε απωλέσει και μάλιστα με τρόπο κάπως άκομψο από τον Τζο Μπάιντεν τα τελευταία χρόνια και αρκετά πριν την κρίση του Οκτωβρίου του 2023. Ο Μπάιντεν σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη το 2022 είχε αρνηθεί να προσκαλέσει το Νετανιάχου για μία διαφορετική – αλλά συνηθισμένη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ διμερή συνάντηση στην Ουάσιγκτον και οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί σε ψυχρό κλίμα σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη.
Από τότε πολλά έχουν αλλάξει και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ γίνεται και πάλι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα μπει επίσημα στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον 47ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Από την τελευταία επίσημη συνάντηση των δύο έχουν περάσει αρκετά χρόνια αλλά ο Νετανιάχου είχε φροντίσει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τον Μπάιντεν όταν πριν από 3 μήνες είχε κάνει εν μέσω του πολέμου ταξίδι «αστραπή» στις ΗΠΑ συναντώντας για πολύ περισσότερη ώρα τον Τραμπ – υποψήφιο για την Προεδρία – παρά τον Τζο Μπάιντεν και τον Άντονι Μπλίνκεν που μάταια προσπαθούσαν να πείσουν το Τελ Αβίβ πως πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο.
Η συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου δεδομένα θα περιλαμβάνει πολλά, αλλά κυρίως την επόμενη ημέρα για την Μέση Ανατολή. Η επιμονή Τραμπ που θέλει να «εκκαθαρίσει» από αμάχους τον παλαιστινιακό θύλακα, στέλνοντας κάποιους από αυτούς στην Αίγυπτο και κάποιους στην Ιορδανία δίνει τον τόνο. Ο Νετανιάχου είναι δεδομένα θετικός σε αυτή την προοπτική καθώς με αυτό τον τρόπο από την μία θα διατηρήσει τον Κυβερνητικό του Συνασπισμό στην εξουσία με τους ακροδεξιούς εταίρους του να μην έχουν τίποτε να του προσάψουν έχοντας τη Γάζα κενή από Παλαιστίνιους αλλά και μέλη της Χαμάς και από την άλλη θα έχει ένα πραγματικό μετά από καιρό έρεισμα προς την ισραηλινή κοινωνία η οποία εδώ και δυο χρόνια στο μεγαλύτερο μέρος της απαιτεί την παραίτησή του. Εάν ο Νετανιάχου επιστρέψει από την Ουάσιγκτον με τη δέσμευση του Τραμπ πως η Γάζα θα εκκενωθεί ανεξάρτητα από τους όρους που θα θέσουν οι ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα δεδομένα μπορεί το κοσμικό κράτος του Ισραήλ να μην ενθουσιαστεί αλλά οι υπερορθόδοξοι εβραίοι και οι έποικοι τους οποίους έφτασε να βάλει σε λίστα κυρώσεων ο Τζο Μπάιντεν θα βγουν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ πανηγυρίζοντας.
Από εχθές και εδώ και όσο έχουμε διανύσει με την δεύτερη εκεχειρία σε σχεδόν 500 ημέρες πολέμου το Ισραήλ έχει ικανοποιήσει στο ακέραιο τα αμερικανικά αιτήματα για απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και για αποχώρηση σημαντικού μέρους του στρατού από την Λωρίδα. Εχθές ο διάδρομος της Φιλαδέλφεια ο στενός δρόμος που εφάπτεται στα νότια της Γάζας και την Αίγυπτο πέρασε στον έλεγχο ειδικών μισθοφορικών δυνάμεων που έχει στείλει στο σημείο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Εκτός της Γάζας σημαντικό μέρος της συζήτησης θα κινηθεί και γύρω από την Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη διέψευσε τα ισραηλινά δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει ενημερώσει το Ισραήλ πως σκοπεύει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία αλλά ο τρόπος που το έκανε επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το εάν θα αποσύρει τους περίπου 2000 Αμερικανούς κομάντος που βρίσκονται κοντά στις κουρδικές θέσεις στα βορειοανατολικά της Συρίας υπογράμμισε μεν πως ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ποτέ για κάτι τέτοιο, αναρωτήθηκε από το που προέρχονται αυτές οι πληροφορίες και έκλεισε λέγοντας πως η Συρία σήμερα είναι ένα χάος και δεν θέλει καμία ανάμειξη στην περιοχή… Η στρατιωτική απόσυρση από τη Συρία παραμένει επίσης μία από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις για την οποία ακόμη δεν έχει υπογράψει Προεδρικό διάταγμα και με βάση τα όσα θέλει το Ισραήλ να συμβούν και την εικόνα μίας χώρας που οικοδομείται με απόλυτους πρωταγωνιστές τους «πρώην» τζιχαντιστές που έριξαν τον Άσαντ και την Άγκυρα του Ερντογάν δεν είναι απίθανο να συμφωνήσει με τον «Μπίμπι» να παίρνει τα ινία και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκτός του Νότιου τομέα και των Γκολάν όπου ο στρατός του Ισραήλ είναι εδώ και καιρό.
Ισραηλινές πηγές σημειώνουν πως θα υπάρξει συζήτηση και για συνέργεια ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον σε πιο εξειδικευμένα στρατιωτικά ζητήματα με τον Τραμπ να θέλει από το Νετανιάχου να αποκτήσουν οι ΗΠΑ πρόσβαση στο νέο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει το Τελ Αβίβ. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει πως θα προωθήσει άμεσα μέσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ανάπτυξη δικού της Iron Dome στο οποίο το Laser Beam θα είναι ένα έξτρα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Τραμπ να συναντήσει πρώτα από όλους τους ξένους ηγέτες τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μία de facto κίνηση στήριξης προς τον ρόλο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα και προς την Τεχεράνη η οποία παραμένει αποδυναμωμένη μετά τις εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών αλλά πάντα επικίνδυνη. Το Ιράν είναι άλλωστε η μοναδική χώρα για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ εάν η κατάσταση φτάσει στα άκρα.