Στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά και του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, συμμετέχουν εκπρόσωποι της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος.
Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμένουν κλειστά σήμερα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό και μετέφερε τις οδηγίες προς τους πολίτες να «αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων», την «προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια», την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια και κοντά σε παράκτιες περιοχές, ενώ συμβούλεψε τους πολίτες να αδειάσουν τις πισίνες και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές για τη μετακίνηση τους στον αστικό ιστό και στο οδικό δίκτυο.
«Περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους διαδικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι αναφορικά με την προληπτική προετοιμασία η πολιτική προστασία προχώρησε σε ενέργειες. Μεταξύ αυτών, έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η περιφερειακή πυροσβεστική διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και ο περιφερειακός διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Θήρα. Επίσης από προχθές έχουν μεταβεί αεροπορικώς στη Σαντορίνη με έκτακτη πτήση μία ομάδα της ΕΜΑΚ διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ. Στη Σαντορίνη έχει μεταφερθεί με ελικόπτερο ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους καθώς και εναέριοι διασώστες.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέρχεται στη συζήτηση με πρόταση 2 σημείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την χρηματοδότηση της, πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο πρωθυπουργός εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψος 100 δισεκατομμυρίων, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη – μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:
«Η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως ισχύει με το τρέχων δημοσιονομικό πλαίσιο, κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη – μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η αμυντικές δαπάνες της χώρας μας ξεπερνούν το 3% «με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη μπροστά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία με τετρακόσια έργα προϋπολογισμού 9,6 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το εθνικό ΑΕΠ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8%, οι τουριστικές ροές αυξήθηκαν κατά 15% και τα έσοδα από τουρισμό κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον, δηλαδή 20%.