Κρίσιμο ρόλο στην αποσυμφόρηση των δομών της επικράτειας με αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς, έπαιξε η λύση του απαιτητικού ζητήματος της διερμηνείας αφού χωρίς τις κατάλληλες υπηρεσίες ήταν πολύ δύσκολη έως αδύνατη ακόμη και η καταγραφή των παράνομα εισερχομένων στη χώρα, πόσο μάλλον η διαδικασία αίτησης ασύλου. Ένα ζήτημα που το πήρε πάνω του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μαζί με αυτό, κατάφερε και… «σουλούπωσε» όλα τα οικονομικά του Υπουργείου σε σημαντικό βαθμό.
Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή οι διαμένοντες είναι λίγο περισσότεροι από 26.000 ενώ τον περασμένο μήνα είχαν αγγίξει τις 28.000.
Πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι είτε έχουν λάβει άσυλο και αναχώρησαν με ταξιδιωτικά έγγραφα προς άλλα κράτη μέλη, είτε είναι αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που πλέον έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην κάλυψη σημαντικών κενών στη γεωργία και τον κατασκευαστικό τομέα.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίφθηκε τελεσίδικα και έχουν τεθεί σε διοικητική κράτηση σε προαναχωρησιακά κέντρα, έτοιμα προς επιστροφή, όπως οι 40 υπήκοοι Γεωργίας και Πακιστάν που πρόκειται να απελαθούν σύντομα.