«Τα μέτρα αφορούν τα νησιά της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά βασικά η δραστηριότητα αυτή προκύπτει από το ρήγμα το οποίο υπάρχει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 200-250 σεισμούς ημερησίως» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το φαινόμενο για να αλλάξει την ατζέντα είπε: «Η απάντηση είναι αυτονόητη. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάποιου είδους εργαλειοποίηση αυτής της πρωτοφανούς σεισμικής δραστηριότητας, διότι αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε και το 2011- 12, αλλά όχι τέτοιας έντασης στην περιοχή αυτή. Είναι η πρώτη φορά στη ζώσα μνήμη, εκτός αν μιλήσουμε για τους ανθρώπους που έζησαν το σεισμό του 1956, που έχουμε τέτοια δραστηριότητα με τόσους πολλούς σεισμούς αυτής της έντασης στην περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα με πρόδρομη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως επενδύουμε στην πρόληψη, ακούμε τους ειδικούς και αφήνουμε όλη την υπόλοιπη πολιτικολογία».
Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, είπε ” ” η πολιτική πρέπει να μείνει έξω από το ανθρώπινο δράμα. Δεν κάνει καλό αυτό διότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να διαχειριστούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα αυτή την τραγική ανθρώπινη τραγωδία. Μόνο τα άκρα ωφελούνται από μία εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» και πρόσθεσε :«Η συνωμοσιολογία αφορά στην ακραία αυτή κατηγορία και καταγγελία ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο ίδιος, είναι κάτι σαν μία εγκληματική οργάνωση. Ουσιαστικά αυτό λέει η αντιπολίτευση ή μέρος της αντιπολίτευσης και αυτό είναι κάτι το οποίο το απορρίπτουμε εμφατικά» .
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε , «ακούμε κατηγορίες ακόμα και για δολοφόνους, για ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να συναλλάσσονται με το κοινό ποινικό έγκλημα, με λαθρεμπόρους. Και ότι κάποια στιγμή κάποιοι μπορεί να φαντάστηκαν ή να ενήργησαν με έναν τρόπο για να συγκαλύψουν κάποιους εγκληματίας. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να λέγεται, από υπεύθυνα χείλη. Είναι πραγματικά κρίμα το ότι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος μπορεί να ξεπέφτει σε αυτό, ενώ αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί τα πολιτικά κόμματα είναι πραγματικά τι συνέβη, γιατί συνέβη και πώς δεν θα ξανασυμβεί.
Σε ερώτηση για το τι έχει γίνει δύο χρόνια μετά ο κ. Σκέρτσος είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα τρένα σήμερα είναι ασφαλέστερα σε σχέση με το 2023, αλλά δεν είναι ακόμη εκεί που θα θέλαμε, διότι μιλάμε για σιδηροδρομικές γραμμές που έχουν υποστεί μετά το δυστύχημα των Τεμπών, σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι το κομμάτι της Θεσσαλίας μεταξύ Δομοκού και Λάρισας μια μεγάλη καταστροφή, φυσική καταστροφή, τη θεομηνία Ντάνιελ, όπου έχει χαθεί, ένα μέρος του δικτύου. Ωστόσο το σύστημα της τηλεδιοίκησης και της σήμανσης, αυτό δηλαδή που ήταν το μεγάλο ζητούμενο το 2023, όταν συνέβη το δυστύχημα, παραδόθηκε και λειτουργεί».
«Έχουν μπει κάμερες ασφαλείας σε όλο το μήκος των γραμμών. Έχουν δρομολογηθεί και έχουν υλοποιηθεί πολλές προσλήψεις, υπήρχαν πάρα πολλά κενά, μιλάμε για έναν αποδεκατισμένο Οργανισμό λόγω των μνημονιακών μέτρων, λόγω της μεγάλης ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας είχε υποστεί ένα μεγάλο κόστος και ο ελληνικός σιδηρόδρομος λόγω των περικοπών. Αυτά πλέον και με βοήθεια και της οικονομικής ανάπτυξης που έχουμε πετύχει είναι πληγές που επουλώνονται με έναν τρόπο. Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα ενιαίο Οργανισμό. Συγχωνεύσαμε τους 3 φορείς, τον ΟΣΕ την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ σε έναν φορέα, διότι ένας από τους λόγους που καθυστερούσαν τα έργα και ήταν όντως πολύπαθο το έργο της τηλεδιοίκησης και αδικαιολόγητα καθυστερημένο, αλλά αυτό συνέβαινε και λόγω της κακοδιοίκησης που υπήρχε μεταξύ διαφορετικών Οργανισμών» πρόσθεσε.
«Αυτή την υπόθεση θα την πάμε μέχρι τέλους και θα τη διαλευκάνουμε όχι μόνοι μας, με τη βοήθεια της δικαιοσύνης αλλά και με την τεχνική βοήθεια των ευρωπαίων, των ευρωπαϊκών αρχών και των ειδικών για τους σιδηροδρόμους» τόνισε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει συστήσει τον ανεξάρτητο εθνικό Οργανισμό με εξειδίκευση στη διαλεύκανση αεροπορικών και σιδηροδρομικών στοιχημάτων τον Ιανουάριο του 2023.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπερψηφίσει η ΝΔ την προανακριτική που προτίθεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τον κ. Τριαντόπουλο, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Έχει τοποθετηθεί πρωθυπουργός σε αυτό, πρέπει να δούμε το κατηγορητήριο που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα θα τοποθετηθεί και η κυβέρνηση υπεύθυνα. Αυτό το οποίο θέλω απλά να πω είναι ότι είναι κρίμα να στοχοποιούνται άνθρωποι, κρατικοί λειτουργοί με κατηγορίες που ουσιαστικά είναι αντιπολιτικές και απαξιώνουν και τη δημόσια διοίκηση και το κράτος και την πολιτική διαδικασία και την κυβέρνηση. Και είναι κρίμα το ότι συμμετέχουν και συστημικά κόμματα σε αυτή την υπόθεση».
«Έχω πει πολλές φορές, όποτε έχω τοποθετηθεί δημόσια, ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο να μην προσβάλλουμε ούτε τη μνήμη των νεκρών, ούτε της οικογένειάς τους. Όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε και να σεβόμαστε, να σκύβουμε το κεφάλι, στον ανθρώπινο πόνο. Η πολιτική οξύτητα και τοξικότητα πρέπει να φύγει από αυτή την υπόθεση, διότι δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα και τη δημόσια συζήτηση και πληγώνει τους ανθρώπους οι οποίοι στα σπίτια τους καθημερινά όταν επιστρέφουν, κλείνουν την πόρτα και μένουν αντιμέτωποι με τον πόνο τους και την τραγωδία τους» ανέφερε ολοκληρώνοντας ο κ. Σκέρτσος.