Η δήλωση, που προκάλεσε έκπληξη, ενδεχομένως θεωρήθηκε ότι ήρθε από το πουθενά, όμως ήταν σύμφωνη με τις επεκτατικές φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο πριν δύο εβδομάδες με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική». Πλέον, το «δόγμα έχει μετατραπεί σε «Περισσότερη Αμερική», με τον ίδιο να επαναλαμβάνει τη βούλησή του για απόκτηση νέων εδαφών, αν και η προεκλογική του εκστρατεία συνοδεύτηκε με δεσμεύσεις ότι το έθνος θα έμενε μακριά από παρεμβάσεις σε άλλες χώρες και «αιώνιους πολέμους».
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη Γάζα, λέγοντας ότι επιδιώκει την αμερικανική εμπλοκή προκειμένου να φτιαχτεί ένα θέρετρο όπου οι διεθνείς κοινότητες θα μπορούσαν να συμβιώσουν αρμονικά. Η πρότασή του προκάλεσε διπλωματικούς κλυδωνισμούς στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όλον τον κόσμο. Όμως, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος προσεγγίζει τη δεύτερη θητεία του, αντιμετωπίζοντας δεσμούς με στενούς συμμάχους όπως ο Καναδάς και το Μεξικό ως σχέσεις με έντονο το στοιχείο της συναλλαγής, ενώ βλέπει τον κόσμο ως μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία.
Ο Παναμάς, η Γροιλανδία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκτησης της Διώρυγας του Παναμά, απόσπασης της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενώ από την έναρξη της θητείας του ζητά να μετατραπεί ο Καναδάς στην 51η Πολιτεία των ΗΠΑ. Οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos δείχνουν μικρή δημόσια υποστήριξη για αυτές τις ιδέες, ακόμη μεταξύ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Σε οικονομικό επίπεδο απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τον Καναδά και τον Μεξικό, σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις του για την ασφάελια των συνόρων.
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει την προοπτική αποχώρησης και μετεγκατάστασης των πάνω από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα, υπονοώντας ότι είναι ακατοίκητη μετά από σχεδόν 16 μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ήδη, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τις προτάσεις του, κάνοντας λόγο για εθνοκάθαρση, ενώ σημειώνουν ότι κάθε αναγκαστική εκτόπιση θα παραβίαζε πιθανότατα το διεθνές δίκαιο.
Το real estate στον Λευκό Οίκο
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου, ο Τραμπ, γράφει το Reuters, μίλησε σαν τον κτηματομεσίτη, αναγνωρίζοντας τις κακουχίες που έχουν υποστεί οι Παλαιστίνιοι που μένουν στη Γάζα.
«Θα τη μετατρέψετε σε ένα διεθνές, απίστευτο μέρος. Νομίζω ότι οι δυνατότητες και η Λωρίδα της Γάζας είναι απίστευτες», είπε ο Τραμπ. «Και νομίζω ότι όλος ο κόσμος, εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο, θα βρίσκονται εκεί και θα ζουν εκεί. Οι Παλαιστίνιοι επίσης, οι Παλαιστίνιοι θα ζήσουν εκεί. Πολλοί άνθρωποι θα ζήσουν εκεί», πρόσθεσε. Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον Τραμπ για τον δημιουργικό τρόπο σκέψης του, αλλά κανείς δεν έθεσε ζήτημα νομιμότητας των όσων είπε.
Η δήλωση δεν είναι μακριά από αυτή που είχε κάνει ο γαμπρός του και πρώην στενός του σύμβουλος Τζάρεντ Κούσνερ, που πέρυσι περιέγραψε τη Γάζα ως «πολύτιμη» παραθαλάσσια ιδιοκτησία.
Σοβαρή πρόταση ή διαπραγματευτική στρατηγική
Ο Γουίλ Σουέτσλερ, ανώτερος διευθυντής προγραμμάτων για τη Μέση Ανατολή του Atlantic Council σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να μην είναι σοβαρός στο ζήτημα μιας αμερικανικής συμμετοχής στη Γάζα. Όπως είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επαναλαμβάνει τη συνήθη τακτική του, να παίρνει ακραίες θέσεις ως στρατηγική διαπραγμάτευσης.
«Ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί το συνηθισμένο του εγχειρίδιο: μετατοπίζει τα “δοκάρι” για να αυξήσει τη μόχλευση του εν αναμονή μιας διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει», δήλωσε. «Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια διαπραγμάτευση σχετικά με το μέλλον της Παλαιστινιακής Αρχής».
Το happy end που φαίνεται δύσκολο
Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, που στηρίζουν εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ και να φέρνει ένα νέο υπόδειγμα, που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν ίσως ως ρυθμιστής στην περιοχή.