Διεθνή

Κουρσκ: «Άφαντοι» εδώ και εβδομάδες οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες από τα πεδία μάχης – Τους απέσυρε ο Πούτιν;

Βορειοκορεάτες στρατιώτες που είχαν σταλεί να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ δεν έχουν εμφανιστεί στη μάχη εδώ και αρκετές εβδομάδες, εγείροντας υποψίες ότι οι βαριές απώλειές τους οδήγησαν τελικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη απόφαση να τους αποσύρει.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Σεούλ επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι στρατιώτες της Πιονγκγιάνγκ αποσύρθηκαν από την πρώτη γραμμή στα μέσα Ιανουαρίου.

Η Βόρεια Κορέα απέστειλε περίπου 11.000 στρατιώτες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στα τέλη του 2024, μετά από συμφωνία αμοιβαίας άμυνας που υπέγραψαν ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ο Ρώσος πρόεδρος. Η συμφωνία αυτή είχε στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας τους απέναντι στη δυτική «ηγεμονία» που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.

Οι απώλειες για τους Βορειοκορεάτες ήταν εξαιρετικά βαριές, τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά την άφιξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νότια Κορέα, περίπου 300 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 2.700 τραυματίστηκαν. Τον Ιανουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε δύο αιχμαλώτους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, ένας εκ των οποίων ο ένας υποστήριζε ότι ο διοικητής του τον είχε παραπλανήσει λέγοντάς του ότι θα ταξίδευε για να συμμετάσχει σε «εκπαιδευτική άσκηση».

Οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία μάχης, δεν ήταν προετοιμασμένοι για τις σκληρές συνθήκες πολέμου σε άγνωστα εδάφη και ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στα ουκρανικά drones. Σημειώσεις που βρέθηκαν σε νεκρούς Βορειοκορεάτες στρατιώτες αποκάλυψαν ότι ενεργούσαν με τη λογική πως το καθεστώς θεωρούσε καλύτερο να αυτοκτονήσουν παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι στο πεδίο της μάχης.

Η συμμετοχή των στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είχε προκαλέσει αρχικά ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι η Πιονγκγιάνγκ σχεδίαζε να στείλει ακόμα περισσότερους στρατιώτες στο Κουρσκ. Σε αντάλλαγμα για τη συνδρομή της με προσωπικό, όπλα και πυρομαχικά, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πρόσβαση σε προηγμένη ρωσική δορυφορική τεχνολογία και ξένο συνάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των πυρηνικών της προγραμμάτων.

Η απόφαση απόσυρσης των στρατιωτών φαίνεται να συνδέεται με τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν. Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Σέθ Τζόουνς από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον, σχεδόν οι μισοί από τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που στάλθηκαν στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει παραδεχτεί δημόσια τη συμμετοχή της στον πόλεμο, αν και τον Οκτώβριο ο Πούτιν δεν διέψευσε την παρουσία των στρατιωτών της. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζονγκ-γκιου, έχει δηλώσει εξάλλου ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτών είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλέστερα

To Top