Αφορμή για την επίθεση αποτέλεσε η πρόσφατη ομιλία της Χασίνα – που πραγματοποιήθηκε από την Ινδία, όπου η πρώην ηγέτιδα έχει καταφύγει μετά την καταστολή της φονικής φοιτητικής εξέγερσης πέρυσι. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την αυταρχική διακυβέρνηση και την καταστολή της διαφωνίας από τη Χασίνα, αναφέρει ο Guardian.
Hundreds of protesters stormed former Bangladesh PM Sheikh Hasina’s ancestral home in Dhaka, vandalising and setting it on fire
The student protesters entered the premises as Sheikh Hasina began her scheduled social media address@mohammed11saleh tells you more pic.twitter.com/oDGSA2VE0s
— WION (@WIONews) February 6, 2025
Το σπίτι που δέχθηκε την επίθεση ήταν το ιστορικό οίκημα του εκλιπόντος πατέρα της Χασίνα, Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, του ηγέτη που θεωρείται υπεύθυνος για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές. Εκεί, το 1971, ο Ραχμάν κήρυξε την αποκοπή της χώρας από το Πακιστάν, προτού δολοφονηθεί το 1975.
Η Χασίνα μετέτρεψε το σπίτι σε μουσείο, διατηρώντας τη μνήμη του ως σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.
🇧🇩 Protesters in #Bangladesh have set fire to the former family home of deposed PM #SheikhHasina after news broke that she’d be addressing the nation from India, where she’s been living in exile since student-led protests ousted her last year.
FRANCE 24’s Leo McGuinn has more ⤵️ pic.twitter.com/XmrPQfC42s
— FRANCE 24 English (@France24_en) February 6, 2025
Ωστόσο, από την αποχώρησή της από τη χώρα, το σπίτι αποτέλεσε στόχο των επικριτών της, οι οποίοι κατηγορούν την πρώην πρωθυπουργό για την αυταρχική της πολιτική. Διαδηλωτές απείλησαν να γκρεμίσουν το κτίριο αν η Χασίνα προχωρούσε με την ομιλία της, και κατά τη διάρκειά της, πολλοί εισέβαλαν στο κτίριο, γκρεμίζοντας τοίχους και χρησιμοποιώντας γερανούς και εκσκαφείς για την κατεδάφισή του.
Σε απάντηση, η Χασίνα δήλωσε ότι «δεν έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν την ανεξαρτησία της χώρας με μπουλντόζες. Μπορούν να καταστρέψουν ένα κτίριο, αλλά δεν θα μπορέσουν να σβήσουν την ιστορία».
Επιπλέον, κάλεσε τον λαό του Μπαγκλαντές να αντισταθεί στην κυβερνητική εξουσία, κατηγορώντας τους νέους ηγέτες της χώρας για «αντισυνταγματική» απόκτηση της εξουσίας.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα που απαιτούσαν την εκτέλεση της Χασίνα για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων κατά την εξέγερση εναντίον της, η οποία υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές αναταραχές στην ιστορία της χώρας.