Ο Σολτς έβαλε από την αρχή στο στόχαστρο την αξιοπιστία του αντιπάλου του, ο οποίος επανέλαβε επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με την ακροδεξιά.
Η οικονομία, η Ουκρανία και η αντιμετώπιση της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ συζητήθηκαν επίσης εκτενώς από τους δύο μονομάχους.
«Δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής, κι αυτό ευνοεί μόνο έναν», συνόψισε το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνοντας πως σ’ αυτή την «μονομαχία» αντιστράφηκαν οι ρόλοι, με τον κ. Σολτς να είναι ασυνήθιστα μαχητικός και να επιτίθεται στον αντίπαλό του κατηγορώντας τον συνεχώς πως «αθέτησε υποθέσεις» και «έσπασε ταμπού» στην πρόσφατη περίπτωση της στήριξης ψηφίσματος της Χριστιανικής Ένωσης για το μεταναστευτικό από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).
Ο κ. Μερτς, από την άλλη πλευρά, συνήθως πιο οξύς, θέλησε συνειδητά να εμφανιστεί πιο «θεσμικός», με στόχο να πείσει εκείνους που δεν τον εμπιστεύονται για την καγκελαρία.
«Κανείς από τους δυο τους δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής» στο εκλογικό σώμα, σημείωσε το περιοδικό.
Στο μεταναστευτικό αφιερώθηκε χονδρικά το ένα τρίτο, ή αλλιώς περίπου 30 λεπτά, του προεκλογικού ντιμπέιτ 90 λεπτών.
Ο Όλαφ Σολτς θύμισε ότι ο αντίπαλός του μόλις τον Νοέμβριο υποσχόταν ότι δεν θα συνεργαστεί με την AfD, αλλά τον Ιανουάριο δήλωσε ότι του ήταν αδιάφορο εάν το σχέδιο νόμου και το ψήφισμα που κατέθεσε θα στηρίζονταν από τους βουλευτές της ακροδεξιάς.
«Και για αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το τι θα κάνει όταν, στο μέλλον, θα δυσκολέψει η κατάσταση. Η μεταπολεμική Γερμανία τα είχε καταφέρει πολύ καλά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα δημοκρατικά κόμματα να συμφωνούν ότι δεν θα συνεργαστούν ποτέ με την ακροδεξιά», τόνισε ο καγκελάριος.
«Θέλω να καταστήσω για μία ακόμη φορά σαφές ότι δεν θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ του CDU και της AfD. Μας χωρίζει άβυσσος στα θέματα Ευρώπης, NATO, ευρώ, Ρωσίας, ΗΠΑ. Είναι ευσεβείς πόθοι από την πλευρά τους», αντέτεινε ο Φρίντριχ Μερτς.
Ερωτηθείς για ποιον λόγο ανέλαβε την νομοθετική πρωτοβουλία λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές και δεν περίμενε να γίνει ενδεχομένως καγκελάριος, ο κ. Μερτς απάντησε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί πιθανόν μετά το Πάσχα, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις, στο Μαγδεβούργο και στο Ασάφενμπουργκ, από αλλοδαπούς οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν απελαθεί προ πολλού, κατέστησαν κατεπείγουσα την ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου.
Για την πολιτική του νέου αμερικανού προέδρου και τα μέτρα τα οποία πιθανόν θα κληθεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να αντιδράσει «εντός μιας ώρας», εάν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν δασμούς σε βάρος της κι έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο μέτρων.