Ο Ντάνιελ Βάσκες, 40 ετών, ανέμενε να αφεθεί γρήγορα ελεύθερος από τότε που συνελήφθη από Αμερικανούς αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης όταν πέρασε τα σύνορα του Μεξικού τον Ιανουάριο. Είχε πληρώσει μια ομάδα διακινητών, τους λεγόμενους «κογιότ», 500 δολάρια για να τον βοηθήσουν να περάσει, και ο αρχηγός τους είχε πει ότι θα τον κρατούσαν μόνο λίγες ώρες.
Ωστόσο, ο Βάσκες έμεινε υπό κράτηση για παραπάνω από μία εβδομάδα στα κέντρα μεταναστών στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και στο Λαρέντο του Τέξας, περιγράφοντας την εμπειρία ως «σκαμπανέβασμα συναισθημάτων».
Στο κέντρο στο Σαν Ντιέγκο επικρατούσε συνωστισμός, δήλωσε, και τα έντονα φώτα τον κρατούσαν ξύπνιο. Μετά, τον μετέφεραν αεροπορικώς στο Λαρέντο, όπου κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια επέστρεψε στο Σαν Ντιέγκο όπου τον έβαλαν σε πτήση με προορισμό την Κολομβία. Κάθε φορά μεταφερόταν αλυσοδεμένος.
«Το να νιώθω αυτές τις χειροπέδες και να βιώνω αυτή την κατάσταση, ήταν κάτι πολύ περίεργο για μένα. Ήταν θλιβερό. Ήταν σοκαριστικό, ταπεινωτικό», δήλωσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εδώ και καιρό βάζουν χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Αλλά από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας έχουν καταγγείλει την απάνθρωπη μεταχείριση στις πτήσεις απέλασης.
Απελαθέντες σε πτήση για τη Βραζιλία δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι τους κακομεταχειρίστηκαν και δεν τους επέτρεψαν να πάνε στην τουαλέτα. Ο Βάσκες είπε ότι είδε γυναίκες να ουρούν στα καθίσματά τους στην πτήση του.
Η αμερικανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συνόρων και τη μετανάστευση (ICE) δεν απάντησε σε ερωτήματα για τη μεταχείριση των μεταναστών στις πτήσεις, ή για το ότι δεν επετράπη στους ανθρώπους αυτούς να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.
Η πτήση απέλασης του Βάσκες στην Κολομβία ήταν μία από αυτές που ζήτησε να επιστρέψουν πίσω ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος έκανε λόγο για κακή μεταχείριση στο αεροσκάφος. Η κίνηση του Πέτρο οδήγησε σε εμπορική αντιπαράθεση με τον Τραμπ που τερματίστηκε όταν η Μπογοτά είπε ότι θα στείλει τα δικά της αεροπλάνα για να φέρει πίσω τους μετανάστες.
Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Ινδίας έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν με την αμερικανική για να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες τυγχάνουν σωστής μεταχείρισης στις πτήσεις απέλασης.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας έχει συμφωνήσει να δεχθεί απελαθέντες άλλων εθνικοτήτων, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ έχει προσφερθεί να στεγάσει εγκληματίες από τις ΗΠΑ στις φυλακές του.
Ο Χοσέ Βισέντε Σουάρες, 58 ετών, επίσης Κολομβιανός, ήταν επίσης σε μια από τις πτήσεις που μπλόκαρε ο Πέτρο και στη συνέχεια απελάθηκε με διαφορετική πτήση.