Ελλάδα

Politico: Πώς χιλιάδες «αγρότες» πήραν εκατομμύρια ευρώ για κτήματα που δεν τους ανήκαν ή δεν αξιοποίησαν

Εκτεταμένο δημοσίευμα σχετικά με τις έρευνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για Έλληνες πολίτες που έλαβαν από το 2017 γεωργικά κονδύλια της ΕΕ για βοσκοτόπια που δεν είχαν στην κατοχή τους ή δεν είχαν μισθώσει, ή για γεωργικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας από τους αγρότες χρήματα που δικαιούνταν, φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο μικροσκόπιο έχει μπει ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το σύστημα, καθώς και η πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών, ιδίως ανθρώπων που εργάζονταν στον οργανισμό που ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία της διανομής των χρημάτων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, «κανείς στον οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί. Αντιθέτως, κάθε φορά που οι αρχές του οργανισμού προσπαθούσαν να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση της απάτης, έβλεπαν την έξοδο από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας».

Κατά το Politico «τα υπεξαιρεθέντα κονδύλια μπορεί να ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε μια από τις μεγαλύτερες γεωργικές απάτες των τελευταίων ετών».

«Μία από τις πρώτες που παρατήρησαν τις παρατυπίες ήταν η επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Οι προϊστάμενοί της απάντησαν παραγκωνίζοντάς και αποκλείοντάς την από τις βάσεις δεδομένων του οργανισμού και κλειδώνοντάς την έξω από το γραφείο της. Έκτοτε έχει προσκληθεί από τον EPPO για να συνδράμει στις έρευνές του και να συμβουλεύει σε τεχνικά και νομικά θέματα» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, αρμοδιότητα των οποίων είναι ο εντοπισμός της κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το ελληνικό σύστημα βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους. Μία έχει ήδη εκδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Δύο ακόμη υποθέσεις θα δικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ανατομία της απάτης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2005 είναι η μοναδική αρχή της Ελλάδας που επιβλέπει την εκταμίευση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ο οργανισμός, ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Γεωργίας, καταβάλλει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 900.000 δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των γεωργικών συνεταιρισμών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ το 2017, οι οποίες άνοιξαν περισσότερες εκτάσεις για βοσκή στην περιοχή της Μεσογείου. Ο ευρύτερος ορισμός, για τον οποίο η Ελλάδα είχε ασκήσει πιέσεις, περιλάμβανε όχι μόνο βοσκότοπους αλλά και θαμνότοπους και δασώδεις βοσκότοπους.

Ως αποτέλεσμα, η επιλέξιμη έκταση στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε – και μαζί της η ευκαιρία για διάπραξη απάτης.

Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονται μαζί του ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα νέα αρχεία γης. Αμέσως μετά, άρχισαν να καταφθάνουν αιτήσεις από άτομα που υποτίθεται ότι ήταν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, αλλά ζούσαν σε εντελώς διαφορετικά μέρη της χώρας από τα αγροτεμάχια για τα οποία υπέβαλαν αιτήσεις, σύμφωνα με αρκετούς υπαλλήλους που έχουν εργαστεί στον οργανισμό και υπέβαλαν καταγγελίες, καθώς και έγγραφα εσωτερικού ελέγχου που είδε το POLITICO.

Οι διεκδικητές δήλωναν την ιδιοκτησία γης χωρίς δικαιολογητικά, όπως συμβόλαια αγοράς και πώλησης- αντ’ αυτού έγραφαν έναν αριθμό σε ένα έντυπο αίτησης. Σύμφωνα με μια οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελεγκτές του δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα συμβόλαια ή τους τίτλους ιδιοκτησίας ή να συγκρίνουν τις δηλώσεις με τις δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Ορισμένες εκτάσεις δηλώθηκαν ως ιδιοκτησία ενός δικαιούχου το ένα έτος και στη συνέχεια ενός άλλου το επόμενο έτος. Το ίδιο κομμάτι γης δεν δηλώθηκε ποτέ δύο φορές, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιος με συνολική πρόσβαση στα αρχεία ενορχήστρωνε το σύστημα, σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην έρευνα και μίλησαν στο POLITICO.

Δημοφιλέστερα

To Top