Συγκεκριμένα ανέφερε στην εκπομπή του Mega «Live News»: «Η κατάσταση είναι αυτή που ανακοινώθηκε χτες. Έχουμε μια ακολουθία που επιμένει, γι αυτό και λέμε σταθερή, πλέον σε υψηλά επίπεδα. Για να έχουμε μια εικόνα, έχουμε 130-140 σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ την ημέρα. Δηλαδή δεκαπέντε – είκοσι των 4 Ρίχτερ, ένα – δυο των 5 την ημέρα στατιστικά, κάποια μέσα μπορεί να έχουμε ένα, καμιά φορά δύο και καμιά φορά τρία. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες. Είχε μια μικρή ύφεση στο ενδιάμεσο, αλλά τώρα εξακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς. Άρα μιλάμε για μια ακολουθία που ένα δεκαήμερο και παραπάνω παραμένει με τις ίδιες δυσκολίες», είπε αρχικά ο καθηγητής σεισμολογίας.
«Δεν είναι απαραίτητα ενεργοποίηση διαφορετικών ρηγμάτων, αν δείτε τα σεισμογραφήματα θα δείτε κάτι πολύ κλασικό. Δηλαδή έχεις μια ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μια – δυο ώρες ή και περισσότερο. Ένα κενό που μπορεί να είναι 6-10 ωρών και μετά ξανά μια δραστηριότητα. Και μάλιστα, οι κάτοικοι το ξέρουν και το έχουν αντιληφθεί από αρκετά νωρίς αυτό. Όταν η δραστηριότητα αυτή τυχαίνει να είναι νύχτα, η νύχτα είναι πιο δύσκολη. Αν είναι μέσα στη μέρα είναι λιγότερο σημαντικό. Το καλαμπούρι που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους είναι ότι προτιμούν να γίνεται αυτό κατά της 7-8 το απόγευμα για να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ. Αυτό είναι κάτι πολύ τυπικό φαινόμενο και συμβαίνει όταν έχουμε δράση ρευστών σε ρήγματα τα οποία δημιουργούν μια επεισοδιακή γένεση σεισμών», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.
«Το μάγμα και τα ρευστά είναι διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν σ’ εκείνο το βάθος ή σε μεγαλύτερα βάθη υπάρχει κάποιο μαγματικό υλικό. Υπάρχουν κάποιες υποψίες από γενικότερες μελέτες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο μαγματικό υλικό και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν σενάρια τα οποία αναφέρουν κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι σενάρια που μπορώ να πω ότι έχουν κάποια απόδειξη αυτή τη στιγμή. Ακόμα και για τα ρευστά, είναι μια ερμηνεία, επειδή σε αρκετούς σεισμούς έχει παρατηρηθεί. Και σε σεισμούς που είναι τεκτονικοί. Έχει παρατηρηθεί στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και σε καθαρά τεκτονικές περιοχές. Κι αυτές οι παλινδρομίες των σεισμών, αν δείτε μεγάλες ανακοινώσεις από διεθνή κέντρα γράφουν ακριβώς αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές τελείως εκτός ηφαιστειακού τόξου, πχ στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα. Ξέρουμε ότι μέσα στον φλοιό υπάρχουν διάφορες πηγές. Στις ηφαιστειακές περιοχές είναι σαφές ότι συνδέονται και τροφοδοτούν αυτά τα ρήγματα», είπε μεταξύ άλλων.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7qjcyyvrjpt)