Αυτό συνέβη διότι οι επενδυτές «διάβασαν» πίσω από τις λέξεις και αντιλήφθηκαν για μια ακόμη φορά πως οι δασμοί χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο περισσότερο ως διαπραγματευτικό όπλο, δεδομένου πως ούτε πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα ούτε συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο χρονoδιάγραμμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος με το διάταγμα που υπέγραψε έδωσε ουσιαστικά εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και τις αρμόδιες υπηρεσίες να «περάσουν» όλους τους εμπορικούς εταίρους από… κόσκινο, να αξιολογήσουν τους φόρους, τους δασμούς, τους κανονισμούς και τις επιδοτήσεις που εφαρμόζουν, ακόμη και τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες και με βάση την αξιολόγηση αυτή να καταλήξουν στους πιθανούς ανταποδοτικούς δασμούς που μπορεί να τους επιβληθούν.
Το πότε και το αν, αφήνει προφανώς μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και διαπραγμάτευσης αφήνοντας για μια ακόμη φορά την αγορά να επικροτεί την απειλητική πλην όμως ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος από τον Λευκό Οίκο που θα αφήσει την παγκόσμια κοινότητα (ανάμεσα τους και την ΕΕ) να αναζητά αντίμετρα, όχι για να τιμωρήσει τις ΗΠΑ, αλλά να κατευνάσει την οργή του πλανητάρχη και τελικά να αποφύγει πρακτικά τους δασμούς.
Αυτό φάνηκε, εξάλλου, ήδη στις περιπτώσεις του Καναδά και του Μεξικού, που με τις κατάλληλες δεσμεύσεις απέφυγαν έστω και προσωρινά (τα μέτρα παραμένουν σε αναστολή για ένα μήνα) την εφαρμογή των δασμών που τους είχε επιβάλει ο Τραμπ.
Κάπως έτσι η Wall Street δεν είχε κανένα άμεσο λόγο να ανησυχήσει για τους δασμούς και τις όποιες πιθανές πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να ασκήσουν.
Ο Dow Jones ανέβηκε κατά περίπου 340 μονάδες ή 0,77% στις 44.711 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 6.115 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,50% φτάνοντας τις 19.945 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις αντιθέτως έχασαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει και πάλι κάτω από το όριο του 4,6%, στο 4,529% και το 2ετές να κινείται στο 4,311%.
Νωρίτερα, το κλίμα ήταν αισθητά πιο επιφυλακτικό με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή χθες όσο και του δείκτη τιμών παραγωγού σήμερα.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει ανθεκτικός η Fed θα διστάσει να προχωρήσει στην επόμενη μείωση των επιτοκίων, με τα τελευταία προγνωστικά να κάνουν λόγο για μόνο μία περικοπή φέτος.
Ωστόσο, αν η προστατευτική εμπορική πολιτική του Τραμπ δεν αποδειχτεί τόσο επιθετική όσο φοβούνταν οι αγορές, τότε και η πίεση προς τον πληθωρισμό δεν θα είναι τόσο σημαντική, δημιουργώντας ελπίδες πως τελικά η Fed μπορεί να έχει τα περιθώρια να κινηθεί νωρίτερα.
Το τελευταίο ήταν και το κλειδί που τροφοδότησε το υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον – την τελευταία ώρα – για τον τεχνολογικό κλάδο που θεωρείται και πιο ευαίσθητος απέναντι στις επιτοκιακές αναπροσαρμογές.