Η έκθεση για τις επιπτώσεις ενός νέου μεταναστευτικού νόμου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2025 υποδεικνύει ότι οι αυστηρότερες απαιτήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρνηση χορήγησης άδειας παραμονής στη χώρα σε 60.000 άτομα.
Ο νόμος θα απαιτεί από όσους υποβάλλουν αίτηση για έγγραφα να έχουν τουλάχιστον το επίπεδο γαλλικών ενός μαθητή ηλικίας 11-15 ετών, αναφέρει ο Guardian. Όσοι ζητούν έγγραφα για να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή για αιτήσεις ιθαγένειας θα πρέπει να επιδεικνύουν υψηλότερο επίπεδο γνώσεων.
Έρευνα του FranceInfo έδειξε ότι τα απαιτούμενo επίπεδo είναι πολύ υψηλό ακόμη και για άτομα που έχουν τα γαλλικά μητρική γλώσσα.
Το δίκτυο έστειλε 10 εθελοντές, μεταξύ τους έναν φοιτητή φιλολογίας στις εξετάσεις για όσους ζητούν γαλλική υπηκοότητα. Πέντε από αυτούς απέτυχαν στο γραπτό τεστ αλλά πέρασαν το προφορικό, ενώ δύο δεν είχαν καν το επίπεδα που απαιτείται για τη δική τους υπηκοότητα.
Τα τεστ, τα οποία κοστίζουν περίπου 100 ευρώ, αποτελούν μέρος του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πέρυσι, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.
Μέχρι τώρα, όσοι έκαναν αίτηση για κάρτα διαμονής (carte de séjour) έπρεπε να υπογράψουν ένα «συμβόλαιο ένταξης» και να υποσχεθούν να μάθουν γαλλικά. Μόνο όσοι υπέβαλαν αίτηση για γαλλική υπηκοότητα ή μακροχρόνια διαμονή υποχρεούνταν να δώσουν εξετάσεις γλώσσας.