Η ανήλικη, γνωστή με το όνομα Ίκρα, υπέκυψε στα πολλαπλά τραύματά της στο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με την προκαταρκτική αστυνομική έρευνα, είχε υποστεί βασανιστήρια.
Το περιστατικό στην πόλη Ραβαλπίντι προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, με το hashtag #JusticeforIqra να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για την παιδική εργασία και την κακομεταχείριση οικιακών εργαζομένων.
Οι νόμοι σχετικά με την παιδική εργασία διαφέρουν από επαρχία σε επαρχία στο Πακιστάν, ωστόσο στο Παντζάμπ απαγορεύεται η απασχόληση παιδιών κάτω των 15 ετών ως οικιακών βοηθών.
«Ένιωσα εντελώς συντετριμμένος όταν πέθανε», δήλωσε ο πατέρας της του κοριτσιού, Σανά Ουλάχ, στο BBC. Όπως ανέφερε, την περασμένη Τετάρτη έλαβε τηλεφώνημα από την αστυνομία ότι κάτι είχε συμβεί στην κόρη του. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, την αντίκρισε ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, αναίσθητη. Λίγα λεπτά αργότερα, άφησε την τελευταία της πνοή.
Η Ίκρα ξεκίνησε να εργάζεται ως υπηρέτρια σε ηλικία οκτώ ετών. Ο πατέρας της, ένας 45χρονος αγρότης, δήλωσε ότι έστειλε το παιδί του να εργαστεί λόγω των μεγάλων χρεών που τον βάραιναν.
Αφού άλλαξε μερικούς εργοδότες, κατέληξε πριν από δύο χρόνια να δουλεύει για τον Ρασίντ Σαφίκ και τη σύζυγό του Σανά, που έχουν οκτώ δικά τους παιδιά. Η Ίκρα αμειβόταν με περίπου $28 τον μήνα για τις δουλειές που έκανε στο σπίτι.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η Ίκρα είχε κατηγορηθεί από τους εργοδότες της ότι έκλεψε σοκολάτες. Σημάδια που βρέθηκαν το κορμάκι της μαρτυρούν συστηματική κακοποίηση. Συγκεκριμένα η μικρούλα είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και τα χέρια της, καθώς και σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.
Εκτός από του εργοδότες της Ίκρα, έχει συλληφθεί και μια δασκάλα Κορανίου, που εργαζόταν για την οικογένεια. Η δασκάλα αυτή μετέφερε την Ίκρα στο νοσοκομείο, αλλά στη συνέχεια έφυγε. Προτού αφήσει μόνο του το παιδί και εξαφανιστεί, είπε στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι ο πατέρας της 13χρονης είχε πεθάνει και η μητέρα της ζούσε σε άλλη περιοχή. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει ακόμα εάν η δασκάλα γνώριζε ότι η πληροφορία αυτή ήταν ψευδής.
Ο πατέρας της Ίκρα ζητά δικαιοσύνη: «Θέλω να δω αυτούς που ευθύνονται για τον θάνατο της κόρης μου να τιμωρούνται», δήλωσε στο BBC.
Παρότι τέτοιες υποθέσεις προκαλούν δημόσια κατακραυγή στο Πακιστάν, οι υπεύθυνοι σπάνια οδηγούνται στη δικαιοσύνη, αφού οι συγγενείς των θυμάτων καταλήγουν σε πολλές περιπτώσεις σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.
*Φωτογραφία αρχείου