Τα «κρυφά» μηνύματα πίσω από τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσία
Όταν ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με τόσα ανοιχτά θέματα και τις θερμοκρασίες στις διπλωματικές σχέσεις για τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στην Ελβετία το καλοκαίρι του 2021, να είναι «πολικές» είναι δεδομένο πως έχει αναπτυχθεί για αρχή ένας οδικός χάρτης που θα επαναφέρει την άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα τουλάχιστον στο καθεστώς του 2020.
Η Μόσχα φαίνεται να έχει συναινέσει στην αμερικανική πρόταση Τραμπ και Πούτιν να συνομιλούν συχνότερα ειδικά για θέματα στα οποία όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ «δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων».
Η Μόσχα φαίνεται παράλληλα να αποδέχεται την αμερικανική κίνηση του Αμερικανού Προέδρου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά έδειξε ξεκάθαρα πως η διαδρομή δεν θα είναι ούτε σύντομη, όπως την οραματίζεται και την προμοτάρει ο Τραμπ ούτε και εύκολη.
Η ατάκα του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο «πρόκειται για μία περίοδο δύσκολης διπλωματίας» είναι ενδεικτική πως ειδικά σε τόσο πολύπλοκα και χρονίζοντα ζητήματα όπως οι ρωσοουκρανικές σχέσεις το «θα τελειώσω τον πόλεμο σε 24 ώρες» που μετατράπηκε θα «τελειώσω τον πόλεμο τις πρώτες 100 ημέρες» βρίσκεται στη σφαίρα της υπερβολής και του φανταστικού.
Τι τελικώς ζητήθηκε από τη Ρωσία και τι έδωσαν οι ΗΠΑ
Δεδομένα ο Μπάρκο Ρούμπιο μαζί με τον επικεφαλής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και τον κορυφαίο διαπραγματευτή του Τραμπ ζήτησαν από τη Ρωσία να στείλει τους όρους της για να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός στα ουκρανικά μέτωπα που σήμερα μαίνονται τόσο στην Ανατολική Ουκρανικά όσο και στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ.
Ούτε η αμερικανική ούτε και η ρωσική πλευρά έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες και η διαρροή πως η Ουάσιγκτον παρέδωσε σχέδιο τριών σημείων στη Μόσχα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Λαβρόφ.
Οι ΗΠΑ του Τραμπ θέλουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης άμεσα και έχουν θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στη Ρωσία ως βασικό όρο καθώς πάνω σε αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να οικοδομήσει τα επόμενα δικά του βήματα στα οποία από τη μία θα εμπλέξει Κίεβο και Ευρώπη την ίδια στιγμή που θα τους ζητά δέσμευση τόσο για συμμετοχή στην επόμενη φάση του δικού του σχεδίου ειρήνευσης όσο και παροχής εγγυήσεων ασφαλείας με δικά τους μέσα προς το Κίεβο.
Από την πλευρά της η Ρωσία φαίνεται να έδωσε στην Ουάσιγκτον, αν και όχι επίσημα το ΟΚ, να μεταφέρει στην ουκρανική πλευρά πως σήμερα ο Πούτιν είναι σε θέση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι «εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις».
Η Μόσχα παράλληλα όπως αναμενόταν έχει δώσει στις ΗΠΑ μία ευρύτατη γκάμα από αιτήματα – όπως φαίνεται όχι προφορικά – τα οποία φτάνουν μέχρι την επαναφορά του ΝΑΤΟ στα σύνορα του 2008.
Αυτό που βασικά κερδίζει η Μόσχα από τη σημερινή συνάντηση πέρα από τις εντυπώσεις είναι και το γεγονός πως η Μόσχα ζήτησε κινήσεις από τις ΗΠΑ και πίεση για ανάλογη συνέχεια και από την Ευρώπη για άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Ο Ρούμπιο φαίνεται πως είχε την εξουσιοδότηση Τραμπ όχι απλά να παραλάβει το ρωσικό μήνυμα αλλά και να πει πως αυτό δεν είναι «εκτός πραγματικότητας».