Διεθνή

New York Times: Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βήμα προς βήμα ο οδηγός για μια πιθανή συμφωνία

Αυξημένες είναι οι προσδοκίες για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να τερματίσουν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, μετά και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει «να κάνει μια συμφωνία» για να «σταματήσει αυτός ο γελοίος πόλεμος», όπως μετά το τηλεφώνημα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τη συνάντηση που έγινε μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Οι New York Times αναλύουν πώς θα λειτουργούσαν οι συνομιλίες, ποιοι θα συμμετείχαν και τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια συμφωνία.

Ο οδηγός για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Πλέον, η Ουκρανία έχει λίγες επιλογές για να αντιστρέψει τα πρόσφατα κέρδη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κάθε συμφωνία είναι πιθανόν να περιλαμβάνει επώδυνες παραχωρήσεις από την Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιβράβευση της επιθετικότητας του Πούτιν από τον Τραμπ. Σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση.

Αλλά και ο Πούτιν μπορεί να έχει τα δικά του κίνητρα για να υπάρξει συμφωνία, λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών δαπανών για τον πόλεμο αλλά και των απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό. Μια διευθέτηση για την Ουκρανία άλλωστε θα άνοιγε τον δρόμο για τη μείωση των διεθνών κυρώσεων.

Οι συνομιλίες ωστόσο θεωρούνται πολύπλοκες. Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί καλόπιστα, ενώ Ευρώπη και Ουκρανία ήδη εκφράζουν διαφωνία με τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, που επιφυλάσσει μόνο μία θέση στο τραπέζι, κι αυτή για τις ΗΠΑ. 

Παρόλα αυτά, Ρωσία και Ουκρανία έκαναν πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας όταν διαπραγματεύτηκαν για τελευταία φορά απευθείας, την άνοιξη του 2022. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι δυνατή μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τον Πούτιν, διατηρώντας παράλληλα κάποια μορφή κυριαρχίας και ασφάλειας για την Ουκρανία.

Ποιος κάθεται στο τραπέζι;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεδίωξε να απομονώσει διπλωματικά τη Ρωσία και δήλωσε ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την τύχη της Ουκρανίας έπρεπε να συμμετέχουν οι Ουκρανοί. Ο Τραμπ ξέφυγε από αυτή την προσέγγιση στις 12 Φεβρουαρίου, όταν συζήτησε την Ουκρανία σε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα «ενημερώσει» τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη συζήτηση.

Η Ουκρανία είναι αυτή που πλέον εμφανίζεται απομονωμένη. Ο Ζελένσκι δεν προσκλήθηκε στις συζητήσεις που έγιναν στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, η Ευρώπη έχει αποκλειστεί, αν και η συνολική βοήθεια που έχει προσφέρει προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Πούτιν, ενώ αναμένεται να οριστεί η συνάντηση. Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία έχουν μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σε μια σειρά από ζητήματα.

Πιθανός συμβιβασμός για το εδαφικό

Δημοφιλέστερα

To Top