Μετά το προειδοποιητικό μήνυμα της Walmart χθες για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών, τα σημερινά μάκρο ήρθαν να φουντώσουν τον προβληματισμό για τις προοπτικές της οικονομίας σε ένα διάστημα που υπάρχει και η δεδομένη ανησυχία για τις συνέπειες των δασμών Τραμπ. Μάλιστα πληροφορίες των αμερικανικών media έκαναν λόγο για πιθανές νέες ανακοινώσεις Τραμπ μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Έτσι, στο ταμπλό ο Dow υποχώρησε κατά 719 μονάδες ή 1,62% φτάνοντας τις 43.452, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 1,62% και τις 6.018 μονάδες και ο Nasdaq έκανε βουτιά ύψους 2,09% κατρακυλώντας στις 19.554.
Θυμίζουμε ότι μέσα στην εβδομάδα ο S&P 500 κατάφερε να καταγράψει δύο συνεχόμενα ρεκόρ. Παρόλ’ αυτά ο απολογισμός του για την εβδομάδα παρέμεινε αρνητικός, με πτώση της τάξεως του 1,6%, όπως και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Dow να μετρά απώλειες περίπου 2,5% και τον Nasdaq κατά 2,4%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κατέγραψαν επίσης σημαντική πτώση με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,42%, στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και δύο εβδομάδες και του 2ετούς να φτάνει το 4,194%. Μάλιστα, για την απόδοση του 10ετούς είναι η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.
Οι επενδυτές προβληματίστηκαν για την πορεία της οικονομίας μετά τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της μεταποίησης και του καταναλωτικού κλίματος μετά και το χθεσινό πλήγμα από την Walmart, την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής παγκοσμίως, η οποία εξέδωσε αρνητικό guidance για τη φετινή χρονιά επικαλούμενη τη διαφαινόμενη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.
Σύμφωνα με την S&P Global, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 50,4 μονάδες, ήτοι οριακά πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδων, καταγράφοντας χαμηλό 17 μηνών.
Ο PMI για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε κάτω του αναμενόμενου στις 51,6 μονάδες και ο PMI του κλάδου των υπηρεσιών κατρακύλησε σε υφεσιακά επίπεδα, στις 49,7 μονάδες, αγγίζοντας χαμηλό δύο ετών.
«Η αισιοδοξία που επικρατούσε στις αμερικανικές επιχειρήσεις στις αρχές του έτους έχει εξανεμιστεί» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κρις Γουίλιαμσον της S&P Global Market Intellegence στέλνοντας αρνητικό σήμα για τις προοπτικές της χρονιάς.
Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 64,7 μονάδες τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μια απρόσμενη καθίζηση κατά 10%, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας. Μάλιστα, δείκτης προοπτικής των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού σε ορίζοντα 12 μηνών εκτινάχθηκε από το 3,3% στο 4,3%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2023.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί αναλυτές δήλωσαν προβληματισμένοι για την τροχιά της οικονομίας, οδηγώντας και τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε τροχιά διόρθωσης.
Ενδεικτικά ο Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America, σε σημείωμα του, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές αγορές αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ρίσκο από μια απροσδόκητη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και για το λόγο αυτό πρότεινε τοποθετήσεις σε ξένες αγορές αντί της Wall Street. Επεσήμανε δε, πως αγορές όπως της Γερμανίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας είναι πλέον περισσότερο ελκυστικές.