Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πάρουν 30;
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Φρίντριχ Μερτς που είναι μακράν πρώτο του δεύτερου εμφανίζει κάμψη και καταγράφει ποσοστά από 28% έως 29,5%. Θα είναι ένα σαφώς καλύτερο ποσοστό από το ιστορικά χαμηλό 24% που είχε πάρει το 2021, όμως πρόκειται για ένα γενικά χαμηλό ποσοστό, αν δει κανείς την ιστορική πορεία της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας. Αν το κόμμα δεν πάρει 30%, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια πιο δύσκολη άσκηση, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειάζεται και τρίτο κόμμα. Εσωτερικά, πάντως, στελέχη του CDU εκτιμούν ότι το κόμμα τους μπορεί να υπερβεί το 30% και να μην χρειαστεί να κάνει μια πιο σύνθετη άσκηση.
🚨🇩🇪 Germany votes! Polls are now open for the crucial Bundestag elections. With 59.2M eligible voters & 29 parties in the race, the battle for Germany’s future is ON! Who will lead? 🗳️🔥 #GermanyElections #Bundestag #SPD #CDU #AfD #BSW #Vote #Bundestagswahl2025 #BTW2025 Merz… pic.twitter.com/MTUy61Q8PR
— DW Samachar (@dwsamachar) February 23, 2025
Ο Σολτς θα παραιτηθεί μετά την ήττα;
Μοιάζει μέχρι ώρας το πιθανότερο σενάριο, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες κινούνται δημοσκοπικά στο 15% ή και λίγο πιο πάνω, κάτι που θα συνιστά το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει σε εκλογές στη μεταπολεμική Γερμανία. Ο καγκελάριος Σολτς ίσως είναι ο μόνος πολιτικός από το κόμμα του που θα καταφέρει να κερδίσει την εκλογική του περιφέρεια (στη Γερμανία οι 299 έδρες της Βουλής προέρχονται από απευθείας εκλογές σε περιφέρειες και οι υπόλοιπες 299 μοιράζονται αναλογικά). Θεωρείται πολύ πιθανό να ανακοινώσει την παραίτηση του από το κόμμα, καθώς δύσκολα θα μπει σε κυβέρνηση υπό άλλον καγκελάριο. Ήδη, ακούγεται ως αντικαταστάτης του ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.
Πόσο πάνω από 20% θα γράψει η AfD;
Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι παγιωμένα στη δεύτερη θέση, με ποσοστό που υπερβαίνει κιόλας το 20%. Το κόμμα θα διπλασιάσει τις δυνάμεις του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και αναμένεται να κερδίσει και σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, όχι μόνο της ανατολικής Γερμανίας. Στο Βερολίνο υπάρχουν αρκετοί που ανησυχούν ότι το ποσοστό του κόμματος μπορεί να είναι και υψηλότερο, καθώς μπορεί ψηφοφόροι να μην το δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις, αλλά να το ψηφίσουν στην κάλπη. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα που δημοσίως έχει στηρίξει πολλές φορές ο Ίλον Μασκ αναμένεται σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και όλα τα κόμματα αποκλείουν συνεργασίες μαζί της.
Βουλή με πέντε, έξι ή επτά κόμματα;
Στο βασικό θρίλερ της βραδιάς που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συντείνει και ένα ακόμα στοιχείο: είναι ακόμα άγνωστο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Με τα ως τώρα δεδομένα, μπαίνουν πέντε, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, οι Πράσινοι και η Αριστερά που έμεινε εκτός το 2021. Οριακά εκτός Βουλής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που εμφανίζονται στο 4,5%, κάτω από το όριο του 5%. Τις τελευταίες μέρες, οι τάσεις των Φιλελευθέρων είναι οριακά ανοδικές, ενώ έμπειροι Γερμανοί δημοσκόποι σε αναλύσεις τους αναφέρουν ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό τους είχε υποτιμηθεί κατά 1 με 1,5 μονάδα. Μπορεί να συμβαίνει και τώρα το ίδιο; Ερώτημα επίσης είναι τι θα κάνει το κόμμα BSW της Ζάρα Βάγκεκνεχτ που πήγε καλά στις ευρωεκλογές. Το κόμμα προέρχεται από διάσπαση της Αριστεράς, αλλά έχει και σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις. Στις δημοσκοπήσεις εντοπίζεται επίσης στο 4,5%.
«Μεγάλος Συνασπισμός», «Κένυα» ή «Γερμανία;»
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, βεβαίως, είναι ποιος συνασπισμός θα προκύψει για την επόμενη μέρα, αν και γενικά οι Γερμανοί χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να καταλήξουν σε μια κυβερνητική συμφωνία. Αν οι Χριστιανοδημοκράτες πάρουν πάνω από 30%, έστω και οριακά, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, σε μια αναβίωση του «Μεγάλου Συνασπισμού» (που μόνο μεγάλος δεν είναι πια). Επίσης, αν οι Φιλελεύθεροι μπουν στη Βουλή τα δεδομένα αλλάζουν. Οι Βαυαροί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, οι Χριστιανοκοινωνιστές, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή των Πρασίνων στην κυβέρνηση. Αν η Βουλή είναι εξακομματική, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτούνται τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο ρεαλισμός και θα μπορούσαμε να έχουμε έναν συνασπισμό «Κένυα», με Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ο συνασπισμός «Γερμανία» (κατά τα χρώματα της γερμανικής σημαίας), με Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.