Την απόφαση υποστήριξαν 268 βουλευτές, ενώ 12 απείχαν, σύμφωνα με τον Ζελέζνιακ. Μία ημέρα νωρίτερα, το κοινοβούλιο δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους για να εγκρίνει το ψήφισμα με την πρώτη του προσπάθεια.
Το ψήφισμα για την «υποστήριξη της δημοκρατίας στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό στρατιωτικό νόμο, τονίζοντας την «ανάγκη συνέχειας της τρέχουσας ηγεσίας» σε τέτοιες συνθήκες.
Το ψήφισμα έρχεται αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social στις 19 Φεβρουαρίου, κατηγορώντας τον ότι αρνείται τη διεξαγωγή εκλογών και επαναλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μόνος που ευθύνεται για την αδυναμία διεξαγωγής «ελεύθερων, διαφανών και δημοκρατικών εκλογών» στην Ουκρανία με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, αναφέρεται στο ψήφισμα.
«Ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, που θεσπίστηκε ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, δεν επιτρέπει εκλογές από το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός λαός είναι ενωμένος στην άποψη ότι τέτοιες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μετά το τέλος του πολέμου», δήλωσε το κοινοβούλιο.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως τον ισχυρισμό ότι ο Ζελένσκι είναι παράνομος στην προπαγάνδα της για να δυσφημίσει την ουκρανική κυβέρνηση. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός βασίζεται στην παραδοχή ότι η πρώτη θητεία του Ζελένσκι στην εξουσία έπρεπε αρχικά να λήξει στις 20 Μαΐου 2024.
Όμως η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και η επακόλουθη κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι εκλογές ήταν αδύνατο να διεξαχθούν και η θητεία του παρατάθηκε, κάτι που σύμφωνα με συνταγματολόγους επιτρέπεται από την ουκρανική νομοθεσία.