Μια «δωρεά» ύψους 50.000 ευρώ σε μετρητά συνδέει τον Λούκα Βισεντίνι, γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με την ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις στους κόλπους της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, η ηγετική μορφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων παραδέχτηκε χθες ότι πήρε έως και 50.000 ευρώ σε μετρητά από τη ΜΚΟ «Fight Impunity» που ιδρύθηκε από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην Ιταλό Ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος.
«Δεν μου ζήτησαν, ούτε ζήτησα τίποτα ως αντάλλαγμα για τα χρήματα και δεν τέθηκε κανένας όρος για αυτή τη δωρεά», δήλωσε ο Βισεντίνι, περιγράφοντας ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα στην καμπάνια του οργανισμού που προϊσταται τον περασμένο μήνα και σε άλλα λειτουργικά έξοδα. Παρότι αρχικά προσήχθη, ο γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 11 Δεκεμβρίου. Υπό το βάρος των εξελίξεων, ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση του επικεφαλής της ITUC, η οποία «έχει λάβει μια αισθητά ήπια στάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ παρά τις καταδικαστικές αναφορές για τις συνθήκες των μεταναστών εργαζομένων», όπως παρατηρεί το Politico.
«Ό,τι έκανα, έγινε με καλή πίστη», ανέφερε ο Λούκα Βισεντίνι. «Η συμμετοχή σε αυτήν την έρευνα ήταν ένα σοκ για εμένα και την οικογένειά μου και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποδείξω την αθωότητά μου».
Εκτός από την πορεία των μετρητών, οι βελγικές Αρχές διερευνούν και τις διαδρομές των προσώπων που σχετίζονται με την επίμαχη ΜΚΟ, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του Κατάρ, στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, πρόσωπο – «κλειδί» αποτελεί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνείς θεσμούς, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ» και ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ, επί μία δεκαετία.
Κυρίως, όμως, ο Αλ Μαρί ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με φόντο την προετοιμασία του Μουντιάλ και τους χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια. Ο ίδιος κράτησε σκληρή στάση στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς ποτέ δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.
Παρά ταύτα, για τους ξένους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση του «ανοιχτού», προοδευτικού ανθρώπου, για τα δεδομένα της χώρας τουλάχιστον. Αυτό και μόνο τον έκανε καλό συνομιλητή για την Ευρώπη, πυκνώνοντας τις επαφές του με ισχυρά πρόσωπα των Βρυξελλών, το 2022. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στην Ντόχα με την Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρο τότε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθως, στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόντες ως μέλη της επιτροπής ήταν ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην έρευνα για το Qatar-gate.
Στην ίδια λίστα εντάχθηκαν τις τελευταίες ώρες και οι γονείς του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ειδικότερα σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «il messaggero», αναφέρει ότι ο Βέλγος ανακριτής Michel Claise ζήτησε από τις ιταλικές Αρχές να επεκτείνουν τις έρευνές στους Luciano Giorgi, 65 ετών και Iole Valli, 69 ετών αντίστοιχα. Όπως αναφέρει η «La Verità», «κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της Εισαγγελίας των Βρυξελλών, μπαίνει η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο, στο όνομα του Φραντσέσκο Τζιόρτζι».