Διεθνή

Τουρκία: «Τα λεφτά δεν μας φτάνουν για να πάρουμε τίποτα» – Η κρίση του κόστους ζωής απειλεί την επανεκλογή του Ερντογάν

Ο Χακίμ Εκιντζί, κουρέας από την Κωνσταντινούπολη και επί μακρόν υποστηρικτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα τον ψηφίσει στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής αφού θεωρεί υπεύθυνη την οικονομική πολιτική του προέδρου για την μείωση της αγοραστικής δύναμης στη χώρα και για το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα βασικά τρόφιμα.

Ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατάφεραν να διατηρήσουν την εκλογική τους βάση, η οποία αποτελείται κυρίως από χαμηλού εισοδήματος συντηρητικούς μουσουλμάνους Τούρκους, χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της πρώτης δεκαετίας του στην εξουσία της χώρας.

Αλλά η κρίση του κόστους ζωής, την οποία πυροδότησε το ανορθόδοξο οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν κατά τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο, έπληξε το ποσοστό της δημοτικότητάς του και καθίσταται τώρα η μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση στην εικοσαετή παραμονή του στην εξουσία.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ερντογάν να έπεται στις δημοσκοπήσεις του αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών την προσεχή Κυριακή, παρότι η ψαλίδα έχει μικρύνει.

Ο αγώνας για την εξασφάλιση των εδρών στο τουρκικό κοινοβούλιο παραμένει στην κόψη του ξυραφιού με την αντιπολίτευση πιθανόν να εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία.

«Κάποτε μπορούσαμε να αγοράσουμε τρεις με τέσσερις σακούλες λαχανικών με 150-200 τουρκικές λίρες (περίπου 7 με 9 ευρώ). Μαζί με τη σύζυγό μου τις σηκώναμε μετά βίας. Τώρα μετά βίας γεμίζουμε δύο σακούλες», λέει ο 63χρονος Εκιντζί κάνοντας μια σύντομη παύση για να κουρέψει έναν πελάτη στο κουρείο του στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.

“Θα έλεγα ότι αυτοί που μας κυβερνάνε ευθύνονται. Νομίζω ότι φταίνε οι λανθασμένες αποφάσεις τους. Κάποτε ήμουν υποστηρικτής του AKP, αλλά τώρα δεν νομίζω να τους ψηφίσω”, σημειώνει.

Οι απόψεις του Εκιντσί αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια Τούρκους, οι οποίοι επί χρόνια κλήθηκαν να διαχειριστούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Οι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο κατέγραψαν ετήσια αύξηση 54% με τον ονομαστικό πληθωρισμό να μειώνεται στο 43,7% έπειτα από την κορύφωσή του στο 85,5% τον Οκτώβριο–το υψηλότερο επίπεδο επί διακυβέρνησης Ερντογάν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει παραμείνει διψήφιος για σχεδόν όλη την πενταετία μετά τις γενικές εκλογές του 2018.

Ξεκίνησε να αυξάνεται μετά την νομισματική κρίση στο τέλος του 2021, που προκλήθηκε από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων, που συμβάδιζαν με τις ανορθόδοξες απόψεις του Ερντογάν.

Όπως λέει ο Εκιντζί, εκείνος ξεκίνησε να αμφισβητεί την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο και το AKP για οικονομικούς λόγους λίγο μετά τις εκλογές του 2018 και την οριστική του απόφαση να μην τους ξαναψηφίσει την έλαβε μετά την νομισματική κρίση το 2021.

Η τουρκική λίρα έχασε το 44% το 2021 και το 30% το 2022.

Δημοφιλέστερα

To Top