Διεθνή

Μπάιντεν: Παρουσίασε στον Στόλτενμπεργκ σχέδιο που διευκολύνει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

«Ανοιχτός» στην άρση ενός μεγάλου εμποδίου για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο, εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν, ακόμα και αν το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου δεν διευκρινίζει ακριβώς πότε το Κίεβο θα ενταχθεί στη συμμαχία.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο «Politico», ο Μπάιντεν θα καλωσόριζε την άρση του Ενταξιακού Σχεδίου Δράσης (MAP), για την είσοδο της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία. Το MAP απαιτεί από ένα υποψήφιο κράτος να προβεί σε στρατιωτικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με τις συμβουλές και τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, πριν αποφασιστεί η ένταξή του. Με την κατάργηση αυτής της απαίτησης, η Ουκρανία θα πρέπει ακόμη να προβεί σε ορισμένες φιλοδημοκρατικές αλλαγές, αλλά τα μέλη της Συμμαχίας θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή στη συνέχεια να καλωσορίσουν ομόφωνα το Κίεβο στην Ένωση.

Ο Μπάιντεν μίλησε για την ιδέα αυτή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ήταν «ανοιχτός» στην ιδέα, εάν οι σύμμαχοι υποστήριζαν το σχέδιο, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Η επίσημη ανακοίνωση της άρσης της απαίτησης του ΜΑΡ θα γίνει πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτή την προσέγγιση για να καθορίσουμε αν μπορεί να κερδίσει συναίνεση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Επιδιώκουμε να βρούμε κοινό έδαφος στη γλώσσα που υποστηρίζει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη διατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας».

Για να προχωρήσει το σχέδιο, «η συμμαχία θα πρέπει να το ακολουθήσει».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην USA Today αυτή την εβδομάδα ότι δεν έβλεπε «κανένα νόημα» στη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής χωρίς να προσφέρει ένα σαφές «μήνυμα» ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ.

Δημοφιλέστερα

To Top