Διεθνή

«Ήμασταν παγιδευμένοι σε βαθυσκάφος και είχαμε μόλις 12′ οξυγόνου» – Ο Ρότζερ Μάλινσον αφηγείται τη διάσωσή του

Τα χειρότερα, για τους πέντε επιβαίνοντες του βαθυσκάφους «Titan», φοβάται ο τελευταίος επιζών της βαθύτερης επιτυχημένης θαλάσσιας διάσωσης στην ιστορία.

Όπως αναφέρει η αμερικανική «Νew York Post», το 1973, o Βρετανός Ρότζερ Μάλινσον διασώθηκε με τον συνεργάτη του ενώ έκαναν κατάδυση, αφότου πέρασαν 84 ώρες παγιδευμένοι σε βάθος 1.575 μέτρων κάτω από το νερό στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας σε ένα βαθυσκάφος, μήκους έξι μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων.

Ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος για την τύχη των επιβαινόντων του «Titan», με το επιχείρημα ότι, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία επικοινωνία από το εξαφανισμένο βαθυσκάφος.

«Πρόκειται για δυσοίωνο σημάδι. Αυτό είναι φρικτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουν μεταδώσει κάποιου είδους σήμα», υποστήριξε ο 85χρονος σήμερα Μάλινσον σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και του Καναδά προσπαθούν να σώσουν τους επιβάτες του «Titan» της εταιρείας «OceanGate Expeditions».

Εάν το πλήρωμα είναι ακόμα ζωντανό, οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν απομείνει περίπου 40 ώρες οξυγόνου.

Σήμερα το πρωί αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους καθώς εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι τα πληρώματα που αναζητούν το «Titan» φέρονται να άκουσαν ήχους που έμοιαζαν με «χτυπήματα».

Σύμφωνα με το CNN, το σύστημα Sonar συνέλαβε ήχους από χτυπήματα χθες κάτω από το νερό.

Από την πλευρά του, ο Μάλινσον κρατάει «μικρό καλάθι» αναφερόμενος στην επιβίωση των ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο «Titan». Την ίδια ώρα εξηγεί την δική του απίστευτη περιπέτεια, πριν από μισό αιώνα, που είχε αίσιο τέλος.

Σε δηλώσεις του στο «Sky News», μιλάει για τον τρόπο με το οποίο σώθηκε από το ατύχημα που είχε με βαθυσκάφος ανοικτά της Ιρλανδίας.

«Είχαμε 12 λεπτά οξυγόνου»

Πριν πενήντα χρόνια, ο 35χρονος τότε Μάλινσον και ο 28χρονος τότε Ρότζερ Τσάπμαν (σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή) τοποθετούσαν ένα υπερατλαντικό τηλεφωνικό καλώδιο 150 μίλια από την ακτή του Κορκ στην Ιρλανδία, σ΄ένα βαθυσκάφος με το όνομα «Pisces III».

Ξαφνικά η καταπακτή του μηχανοστασίου άνοιξε κατά λάθος από το πλοίο επιφανείας στο οποίο ήταν δεμένοι.

Δημοφιλέστερα

To Top