Μπορεί ο καύσωνας «Κλέων» να κάνει την εμφάνισή του από αύριο – σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από σήμερα- ωστόσο Δήμοι Περιφέρειες και ο κρατικός μηχανισμός από σήμερα ετοιμάζονται με έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πολιτών.
Ήδη το υπουργείο Εργασίας από χθες με εγκύκλιό του απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να λάβουν κατάλληλα μέτρα όπως αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες, ενώ υπάρχει και πρόνοια για τηλεργασία προκειμένου για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προκειμένου να αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα.
Επίσης, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται να έχει διάρκεια 6 ημέρες. Το βασικό συμπέρασμα της έκτακτης σύσκεψης ήταν ότι δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη του φορτίου.
Σύμφωνα με την πρόγνωση για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και έντονη ζέστη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35-37, στην Ήπειρο από 18 έως 36 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 36-38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 35-37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 32-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35-37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές, στο Ιόνιο με εντάσεις έως 4 μποφόρ, στο Αιγαίο με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς.
Σε ανάρτησή του ο μετεωρολογός Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε αναφέρει σχετικά με τον καύσωνα ότι: «Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξης:
1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.
2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).
Στα θετικά της υπόθεσης είναι:
α. Οι θαλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.
β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη – Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.
Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας.
Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα»
Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Συνθηκών, σύμφωνα με το οποίο το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από αύριο έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή και το Σάββατο.
Πιο αναλυτικά: