Sponsored Content
Μια άκρως ανησυχητική εικόνα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη δίνουν οι αριθμοί για τα πλαστικά σκουπίδια που παράγουμε, τόσο ατομικά όσο και συνολικά, κάνοντας τη ρύπανση μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωσή μας. Οι αριθμοί για τα πλαστικά απορρίμματα ζαλίζουν, αφού μόνο η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους ετησίως, δηλαδή 68 κιλά κατά κεφαλήν. Από αυτά, χιλιάδες τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες, με σχεδόν το 70% από αυτά να επιστρέφει πίσω στις ακτές της χώρας μας.
Η απομάκρυνση των πλαστικών από τις θάλασσές μας δεν μπορεί να περιμένει και όλοι οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Η COSMOTE αναλαμβάνει δράση με την πρωτοβουλία της COSMOTE BLUE, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας αλλά και των ανθρώπων.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά από περιοχές με σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης οι οποίες δέχονται τεράστιο όγκο πλαστικών σκουπιδιών καθιστώντας τη διαχείρισή τους εξαιρετικά δύσκολη και πολύ δαπανηρή. Τέτοιες περιοχές είναι ο Θερμαϊκός, ο Αργοσαρωνικός, η Χαλκιδική και η Κρήτη. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία» η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία της θάλασσας και έτσι εξελίσσεται μια γιγάντια επιχείρηση καθαρισμού στις εν λόγω περιοχές.
Στο πλαίσιο των δράσεων εκπαιδεύονται επαγγελματίες αλιείς ώστε να μάθουν να εφαρμόζουν βιώσιμες μεθόδους αλιείας και πρακτικές καθαρισμού καθώς και να διαχειρίζονται τον αλιευτικό τους εξοπλισμό, συμβάλλοντας στον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων. Με την πολύτιμη βοήθεια των ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυο της «Εναλεία» και μέσω της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE συλλέγεται πλαστικό από τον βυθό και τις δυσπρόσιτες ακτές όπου καταλήγουν σκουπίδια προερχόμενα από διάφορα σημεία της Μεσογείου.
H προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο της Deutsche Telekom, στον οποίο ανήκει η COSMOTE. Με αφορμή την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, δήλωσε: «H Deutsche Telekom είναι η κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Θέλουμε να είμαστε κορυφαίοι και στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι από τη λειτουργία μας μέχρι το 2025. Το COSMOTE BLUE αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και απαντά σε ένα επείγον ζήτημα, εκείνο της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, που αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.»
«Ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και τον ρόλο μας για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, της κοινωνικής σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Με το COSMOTE BLUE, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας και στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όταν σκέφτομαι το μέλλον της Ευρώπης, βλέπω γαλάζια νερά χωρίς σκουπίδια, και πράσινα δίκτυα που αποτελούν πολύτιμα κεφάλαια για τις επόμενες γενιές.», δήλωσε η κα Dominique Leroy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom, υπεύθυνη για την Ευρώπη.«Η Ελλάδα είναι η χώρα του απέραντου γαλάζιου. Οι θάλασσές μας είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε: πηγή οξυγόνου, πηγή ζωής και τροφής. Οφείλουμε στις τωρινές και επόμενες γενιές, να τις προστατέψουμε. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, να καθαρίσουμε τις θάλασσες από το πλαστικό και τα απορρίμματα. Με τη βιώσιμη ανάπτυξη στην καρδιά κάθε δράσης μας, εργαζόμαστε συνεχώς για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
Μεγάλο μέρος από τα πλαστικά που συλλέγονται μέσω της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE πηγαίνουν για ανακύκλωση και βιώσιμη διαχείριση για να ενταχθούν στην κυκλική οικονομία, και έτσι να αποκτήσουν μια δεύτερη χρήση. Μέχρι το 2025 αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 90 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών. Περισσότερα από τα μισά, δηλαδή πάνω από 52 τόνοι, θα μετατραπούν σε νέα προϊόντα όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ή ακόμα και έπιπλα, αποτρέποντας έτσι τη χρήση νέων φυσικών πόρων που διαφορετικά θα είχε επιπλέον αντίκτυπο στο περιβάλλον.