Με την εξέταση κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης από τον Αλέξη Κούγια συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη. Οι τόνοι στο δικαστήριο ανέβηκαν μάλιστα νωρίς το πρωί με την έναρξη της δίκης, όταν ο κ. Κούγιας άρχισε να εξετάζει την ψυχολόγο, Δέσποινα Σαββόγλου, κάνοντας λόγο για παράνομη πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε η συγκεκριμένη μάρτυρας σχετικά με τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και τις σχέσεις του με τους γονείς του.
Μάλιστα, ο συνήγορος προανήγγειλε την υποβολή μηνύσεων σε βάρος της μάρτυρα για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή κατάθεση αλλά και για παράνομη διατήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων. Τα «πυρά» του όμως έστρεψε ο κ. Κούγιας και κατά της ανακρίτριας της υπόθεσης Χρ. Σαλάπα η οποία είχε δώσει εντολή στη συγκεκριμένη μάρτυρα να συντάξει πραγματογνωμοσύνη. «Είναι επικίνδυνη, συνέταξε πραγματογνωμοσύνη με τέσσερις ζωγραφιές του παιδιού και ενώ αυτό δεν βρίσκονταν στη ζωή» είπε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος για την κ. Σαββόγλου. Στην συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν για να εξεταστούν και πάλι από τον κ. Κούγια οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Πολυξένη Πελεκούδα, (παιδονευρολόγος) και Άρης Μπερτζουάνης (παιδίατρος). Και οι δυο επανέλαβαν ότι οι γιατροί που είχαν εμπλοκή με τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο τα επεισόδια που το κοριτσάκι εκδήλωνε να έχουν προκληθεί από την μητέρα του.
«Επικίνδυνη»
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σαββόγλου, όπως η ίδια είχε καταθέσει στο δικαστήριο, στο στάδιο της έρευνάς της, είχε αξιολογήσει ζωγραφιές του παιδιού, είχε κάνει συνεδρίες με την Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη, καθώς και με άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του παιδιού (δασκάλους από νηπιαγωγείο και σχολείο). Μεταξύ άλλων η μάρτυρας είχε διαπιστώσει πως η οικογένεια Δασκαλάκη δεν βίωνε το πένθος της (είχε χάσει και τα άλλα δυο παιδιά της, Μαλένα και Ίριδα) και είχε την τάση «για αντικατάσταση για αυτό που χάθηκε ». Ακόμη, η μάρτυρας είχε επισημάνει πως οι γονείς «ήταν αφοσιωμένοι στη μεταξύ τους σχέση» και πως η κατηγορούμενη μητέρα δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στις κόρες της «εξαιτίας πρώην συντρόφων του συζύγου της».
Αρχίζοντας την εξέταση της μάρτυρα ο κ. Κούγιας της έθεσε μεταξύ άλλων της εξής ερωτήσεις, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι είχε μαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες της με την Ρούλα Πισπιρίγκου στο πλαίσιο των συνεδριών που έκαναν για τις ανάγκες της πραγματογνωμοσύνης.
Κούγιας: Σας ζητήθηκε να αξιολογήσετε ξανά ζωγραφιές;
Μάρτυρας: Ναι μου έχει ζητηθεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.
Κούγιας: Έχετε ακούσει ποτέ συνάδελφό σας να δεχθεί να αξιολογήσει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που δεν ζει μέσα από ζωγραφιές; Γιατί κάνατε συνεδρίες με τον κ. Δασκαλάκη και την κατηγορουμένη αφού είχατε εντολή να αξιολογήσετε τις ζωγραφιές;
Μάρτυρας: Αυτό προστάζει το πρωτόκολλο.
Κούγιας: Η κατηγορούμενη λέει ότι τη συναντήσατε δυο φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε γέλαγε και αγανακτούσε….
Μάρτυρας: Σε εμένα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα αποδώσω την αλήθεια.
Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;
Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια κ. Σαλάπα και είπα ότι με τις τέσσερις ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες και με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ γα τα σχολικά πλαίσια. Αυτό έγινε δεκτό από την ανακρίτρια. Την είχα ενημερώσει για όλες τις συναντήσεις και τα τηλέφωνα μου τα έδωσε εκείνη.