Διεθνή

Το δίλημμα των ψηφιακών νομάδων: Όφελος ή βάρος για τις τοπικές κοινότητες

Ίσως από τις μόδες που επικράτησαν ηχηρά και συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα και μετά την επέλαση της πανδημίας, είναι αυτή των ψηφιακών νομάδων. Άτομα που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, εργαζόμενοι εξ αποστάσεως, ενώ παράλληλα ταξιδεύουν ή ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μέρη που δεν είναι η σταθερή τους κατοικία. Κάπως έτσι ο κόσμος μετατρέπεται σε ένα τεράστιο εργασιακό περιβάλλον για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αδιαφορούν για τον παραδοσιακό χώρο του γραφείου και μπορούν να βρεθούν να αναλύουν στοιχεία, να δουλεύουν σε excel και να δημιουργούν κώδικες παντού, αρκεί να έχουν έναν βασικό σύμμαχο στη διάθεσή τους: την σύνδεση στο διαδίκτυο.

Και επειδή οι ψηφιακοί νομάδες συνήθως δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία, την ελευθερία και την περιπέτεια στη ζωής τους, συχνά αναζητούν προορισμούς με προσιτό κόστος διαβίωσης, ζωντανές κοινότητες και φυσικά αξιόπιστη συνδεσιμότητα. Αυτό το γεγονός έχει ήδη αρχίσει να αναδιαμορφώνει τα τουριστικά δεδομένα, καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει να προσελκύσουν νέους, εξειδικευμένους και κινητικούς επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους εργάζονται εξ αποστάσεως. Από τη σκοπιά μιας κυβέρνησης, η οικονομική τους άνεση μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες μέσω των δαπανών και των επενδύσεων, και το επιχειρηματικό τους πνεύμα μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην καινοτομία.

Ως αποτέλεσμα, τα προγράμματα “βίζας λόγω εργασίας εξ αποστάσεως” ή “βίζα ψηφιακών νομάδων” έχουν ξεφυτρώσει σε όλο τον κόσμο, ιδίως μετά τα λουκέτα COVID-19. Ωστόσο, αν και η τάση αυτή μοιάζει φαινομενικά τουλάχιστον να ευνοεί τα κράτη, πολλοί επικρίνουν τους ψηφιακούς νομάδες ότι ενισχύουν την αύξηση των τιμών στα προϊόντα, ακόμα και για τους ντόπιους. Έτσι, αυτός ο κοινωνικός, οικονομικός, χωροταξικός και πολιτιστικός διαχωρισμός μεταξύ νομάδων και τοπικών κοινοτήτων έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, από τον Καναδά έως τα Κανάρια Νησιά. Είναι τελικά οι ψηφιακοί νομάδες μια ευλογία ή μια πληγή για τα μέρη στα οποία κατοικούν προσωρινά;


Working online and traveling the world - digital nomads | DW Documentary

Ο νομαδισμός ως ένας θετικός τρόπος ζωής

Πριν μιλήσουμε για οποιοδήποτε αρνητικό τους αντίκτυπο πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι ψηφιακοί νομάδες ζωντανεύουν με σιγουριά τις τοπικές οικονομίες, καθώς διασχίζουν τον κόσμο, ξοδεύουν χρήματα για διαμονή, φαγητό, μεταφορές και δραστηριότητες αναψυχής, συμβάλλοντας στην ευημερία των επιχειρήσεων στους προορισμούς υποδοχής τους. Από τα γραφικά καφέ στο Μπαλί, μέχρι τους χώρους κοινής εργασίας στη Λισαβόνα και τα τοπικά καφέ στο κέντρο της Αθήνας ή τα ουζερί στα μικρά ορεινά χωριουδάκια της Πελοποννήσου, αυτοί οι νομάδες τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, η παρουσία τους συχνά τροφοδοτεί επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς πολλοί αναζητούν χώρους συνεργασίας και συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ανταλλαγής γνώσεων με τους ντόπιους.

Τα πλεονεκτήματά τους όμως δεν σταματούν μόνο εκεί, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες φέρνουν ποικιλομορφία και πολιτιστικές ανταλλαγές στις κοινότητες. Το εκλεκτικό τους υπόβαθρο και οι εμπειρίες τους εμπλουτίζουν τον κοινωνικό ιστό των πόλεων και των κωμοπόλεων, προωθώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και ανοχή. Μέσω των αλληλεπιδράσεων με τους ντόπιους, οι νομάδες αυτοί αποκτούν γνώσεις για διαφορετικούς τρόπους ζωής και έθιμα, καλλιεργώντας το πνεύμα της παγκόσμιας ιθαγένειας, μια πολιτιστική ανταλλαγή δηλαδή που ωφελεί και τα δύο μέρη, καθώς προωθεί την αμοιβαία μάθηση και την εκτίμηση της διαφορετικότητας.

Επιπλέον, οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρεσβευτές των πρακτικών βιώσιμου τουρισμού. Πολλοί υιοθετούν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής και αναζητούν προορισμούς με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με το να υποστηρίζουν επιχειρήσεις με οικολογική συνείδηση και να συνηγορούν υπέρ των υπεύθυνων ταξιδιωτικών πρακτικών, συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών τοπίων και της βιοποικιλότητας, ενώ η προτίμηση που δείχνουν στους λιγότερο γνωστούς προορισμούς, συχνά ανακατευθύνει την τουριστική κίνηση μακριά από τα υπερπλήρη hotspots, ανακουφίζοντας την πίεση στις υποδομές και μετριάζοντας τα ζητήματα του υπερτουρισμού.


digital-nomads-2

Δημοφιλέστερα

To Top