Διεθνή

Η Γη βράζει: Mηνιαία ρεκόρ ζέστης για 13 διαδοχικούς μήνες

Για ορισμένους Ευρωπαίους είναι ίσως δύσκολο να πιστέψουν ότι καταρρίφθηκε για δύο διαδοχικές ημέρες το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας στον πλανήτη Γη. Την ώρα που σε πολλές περιοχές της Αμερικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και του ευρωπαϊκού Νότου οι κάτοικοι υποφέρουν από αλλεπάλληλα και μακράς διαρκείας κύματα καύσωνα, πολλές χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης ζουν πρωτοφανείς για καλοκαιρινούς μήνες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες κοντά ή και χαμηλότερα του μέσου όρου.

Τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, δείχνουν ότι συνολικά ο πλανήτης… βράζει. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 17,09 βαθμών Κελσίου στις 21 Ιουλίου και στο νέο ρεκόρ των 17,16 βαθμών Κελσίου την επομένη. Το προηγούμενο ρεκόρ των 17,08 βαθμών είχε σημειωθεί στις 6 Ιουλίου 2023.
Η μεγαλύτερη επιρροή στη θερμοκρασία της Γης, πέρα από την υπερθέρμανση, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επηρεάζεται τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως. Μία από τις περιοχές που ανεβάζουν τον παγκόσμιο μέσο όρο είναι η Ανταρκτική. Οι θερμοκρασίες στον Νότο Πόλο είναι πολύ υψηλότερες του συνηθισμένου, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του πάγου να είναι σε ιστορικό χαμηλό για τέτοια εποχή (στο νότιο ημισφαίριο είναι χειμώνας).
Ένα ρεκόρ σπάνια έρχεται μόνο του, παρατηρεί ο Economist. Το 2023 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα για 4 διαδοχικές ημέρες. Το 2016 το ρεκόρ κατερρίφθη 7 φορές. Το 1998 τα ρεκόρ ήταν 6.

Το σερί των 13 μηνών

Ο κόσμος βιώνει μηνιαία ρεκόρ ζέστης επί 13 διαδοχικούς μήνες. Για κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Ιούλιο του 2024 η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου τα επίπεδα, που είχαν καταγραφεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (τα λεγόμενα προ – βιομηχανικά επίπεδα). Στη Συμφωνία του Παρισιού (2015) στόχος ήταν να μην ξεπεραστεί το φράγμα του 1,5 βαθμού.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αποτύχαμε; Είναι ίσως νωρίς για να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Το δεύτερο μισό του έτους άλλωστε ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός παρατηρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες 70% το φαινόμενο La Nina (που φέρνει κρύο) να αρχίσει κάποια στιγμή από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο, οδηγώντας σε πιο δροσερές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, σημειώνει ο Economist, το πιο πιθανό σενάριο είναι το 2024 συνολικά να είναι θερμότερο από το 2023, που ήταν ήδη το πιο θερμό όλων των εποχών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top