Διεθνή

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – Δολοφονήθηκε στο Ιράν

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας—, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γνωστοποίησαν πως ο Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακάς του δολοφονήθηκαν στην ιρανική επικράτεια.

Η δολοφονία του Χανίγιε στην Τεχεράνη αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το γόητρο του Ιράν, που δεν αποκλείεται να επιδιώξει αντίποινα κατά του Ισραήλ, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Guardian, ο θάνατος του Χανίγια ναι μεν αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα για τη Χαμάς, αλλά η οργάνωση στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει δολοφονίες ηγετών της.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. Ο θάνατός του Χανίγια θα θεωρηθεί ως μια μεγάλη επιτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του συνασπισμό του, καθώς είχαν ορκιστεί να εξαλείξουν την ηγεσία της Χαμάς μετά την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Νωρίτερα φέτος τρεις από τους γιους του Χανίγια σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή. Ο Χανίγια είχε τότε ορκιστεί ότι η Χαμάς δεν θα υποχωρούσε υπό την ισραηλινή πίεση.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Χανίγια γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι βόρεια της πόλης της Γάζας, από Παλαιστίνιους γονείς που το 1948 είχαν εκτοπιστεί. Φοίτησε σε σχολεία που διαχειριζόταν η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, και συνέχισε τις σπουδές του στην αραβική λογοτεχνία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εξέτισε αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Η άνοδος του ηγέτη της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα υποβοηθήθηκε από τον μέντορά του, τον πνευματικό ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχη Γιασίν. Ο κ. Χανίγια διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Γιασίν. Οι δύο τους αποτέλεσαν στόχους απόπειρας ισραηλινής δολοφονίας το 2003. Σημειώνεται ότι τον επόμενο χρόνο, ο Γιασίν σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν χρειάζεται να κλαίτε», είχε πει τότε ο Χανίγια μιλώντας σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. «Πρέπει να είστε έτοιμοι για εκδίκηση», είχε αναφέρει επίσης.

Ορίστηκε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2006. Εκείνη τη χρονιά, διετέλεσε για λίγο πρωθυπουργός μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, η οποία διαλύθηκε μετά από μήνες έντασης που περιλάμβανε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων. Η αποτυχία αυτής της κυβέρνησης αποδόθηκε εν μέρει στην άρνηση της Χαμάς να εκπληρώσει τους διεθνείς όρους που είχαν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποκήρυξης της βίας, της αναγνώρισης του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και της αποδοχής των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σύντομα το Ισραήλ επέβαλε κυρώσεις και περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και η Αίγυπτος. Το 2008, όταν ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, το Ισραήλ ενίσχυσε τον αποκλεισμό της Γάζας. Η Χαμάς διατήρησε υπό τον έλεγχο της στην περιοχή, εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ και ενίσχυε συνεχώς τη στρατιωτική της δύναμη.

Το 2012, όταν είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους του Reuters αν η Χαμάς είχε εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, ο Χανίγία απάντησε «φυσικά όχι» και δήλωσε ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί «με όλες τις μορφές – λαϊκή αντίσταση, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική αντίσταση».

Το 2017, ο Χανίγια ορίστηκε ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, σε μια περίοδο που η οργάνωση διεκδικούσε επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων διεθνώς.

Ο Χανίγια ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα με αντάλλαγμα τους ομήρους που είχαν αιχμαλωτιστεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια συμφωνία είναι στα σκαριά μολονότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία προς επίλυση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top