Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε η οργάνωση που εξαπατούσε με κρυπτονομίσματα

Το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκονται σε επενδυτική απάτη με κρυπτονομίσματα, αποσπώντας από ιδιώτη το ποσό των 123.000 ευρώ ξεδιπλώνει σε ανακοίνωσή της η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση συνελήφθη την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, 51χρονη ημεδαπή, η οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, με δύο ακόμη μέλη, τα οποία αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα, παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Προηγήθηκε καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία, αφού καταχώρησε τον τηλεφωνικό του αριθμό σε απατηλή διαφήμιση στο διαδίκτυο, επικοινώνησαν επανειλημμένα μαζί του μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και με το πρόσχημα της κερδοφόρας «επένδυσης» μέσω κρυπτονομισμάτων, του απέσπασαν ποσό ύψους 123.000 ευρώ.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους τον έπεισαν να:

α) εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, παραχωρώντας έτσι πλήρη πρόσβαση σε αυτόν,
β) δημιουργήσει προσωπικούς λογαριασμούς σε απατηλές επενδυτικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες,
γ) δημιουργήσει λογαριασμούς σε διαδικτυακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής,
δ) δημιουργήσει λογαριασμούς σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων,
ε) προβεί σε πλήθος οικονομικών συναλλαγών (εμβάσματα, αγορές κρυπτονομισμάτων κ.α.) σύμφωνα με τις υποτιθέμενες «επενδυτικές» συμβουλές, ενώ
στ) τον καθησύχαζαν ότι η επένδυσή του ήταν ασφαλής και το κεφάλαιό του διαθέσιμο στα ταμεία της «εταιρείας».

Οι εμπλεκόμενοι επινοούσαν διαρκώς νέους τρόπους για να αποσπούν χρήματα από το θύμα τους. Έτσι, στην πλέον πρόσφατη προσπάθεια ζήτησαν 41.000 ευρώ ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματά του από ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και να μπορέσει να πάρει πίσω την επένδυση και τα κέρδη του.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθως σχεδιάστηκε και οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθη η 51χρονη, η οποία θα παραλάμβανε το παραπάνω χρηματικό ποσό. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι σε μία περίπτωση η ίδια, στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης σε βάρος του θύματος, είχε λάβει από αυτόν σε λογαριασμό της ποσό ύψους -20.000- ευρώ.

Στην κατοχή της, αλλά και από την έρευνα που ακολούθησε στην οικία της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- smartphone, κάρτα SIM, -6- τραπεζικές κάρτες, διάφορα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, -2- σημειωματάρια και laptop.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε στον Ανακριτή, ενώ τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στο αρμόδιο Γραφείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top