Τους στόχους για την μελλοντική πορεία της Τουρκίας ανέπτυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν παρουσιάζοντας μια δική του θεωρητική ανάλυση για την ιστορική πορεία της χώρας ανά τους αιώνες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε χθες Τρίτη περί νέου «τουρκικού αιώνα» που, όπως υποστήριξε, ξεκινά τώρα, στην πανηγυρική ομιλία του στην εορταστική εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα της Τουρκίας για την 101η επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Αφού επιχειρηματολόγησε πως η ιστορία των Τούρκων είναι «ενιαία», από τους Ούνους, τους Ουιγούρους και τους Σελτζούκους μέχρι τους Οθωμανούς, έκρινε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος σειράς κρατών με ιστορία χιλιάδων χρόνων και ότι «η Δημοκρατία δεν ανακηρύχθηκε πριν από 101 χρόνια ως νέο κράτος, αλλά ως ένα καθεστώς που συμβολίζει μια νέα αρχή».
Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι από την άφιξή τους στην Ανατολία, οι Τούρκοι αγκάλιασαν όλους τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί, «με συμπόνια και δικαιοσύνη», δεν τους θεώρησαν, όπως είπε, χωριστούς από τους ίδιους, τους δέχθηκαν ως αναπόσπαστο μέρος του «παγκόσμιου κράτους» που ίδρυσαν.
Υποστήριξε ακόμη πως «το τουρκικό έθνος δεν ήταν η αιτία για κανένα από τα οδυνηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του περασμένου αιώνα», αλλά ότι «γείτονες χιλιάδων ετών έπεσαν θύμα των υποσχέσεων, των ψεμάτων και των προκλήσεων των ιμπεριαλιστών και γι’ αυτό πλήρωσαν το τίμημα των δικών τους φιλοδοξιών και λαθών».
Ο Ερντογάν αναγνώρισε πως «μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, η αποδοχή κάθε ατόμου εντός των συνόρων ως ισότιμου πολίτη που αντιμετωπίζεται με δικαιοσύνη μπορεί να ήταν διαδικασία λίγο επώδυνη» αλλά υποστήριξε ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει, πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το να μετράμε τους πόνους του περασμένου αιώνα και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και να στρέψουμε την προσοχή μας όλοι μαζί στον τουρκικό αιώνα».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμη ότι «από την ίδρυσή της, η Δημοκρατία μας είχε σίγουρα κάποιες ελλείψεις, κάποιες αδυναμίες, ακόμη και κάποιες λανθασμένες επιλογές, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό για να επισκιάσει τη βαθιά ριζωμένη ιστορία, τον πλούσιο πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες», που –κατ’ αυτόν– «αποτελούν παράδειγμα για όλο τον κόσμο».
Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι την τρέχουσα περίοδο λαμβάνουν χώρα ιστορικές εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή. «Σε μια τέτοια περίοδο, έχει γίνει πολύ πιο σημαντικό και ζωτικής σημασίας και τα 85 εκατομμύρια (σ.σ. των κατοίκων της Τουρκίας) να ενωθούμε γύρω από το όραμα του τουρκικού αιώνα. Για το σκοπό αυτό, ως χώρα και έθνος, είναι επιτακτική ανάγκη να λύσουμε γρήγορα τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας (…) Σήμερα, εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν αναγεννώμαστε από τις στάχτες μας, αλλά από τις ευκαιρίες και την αποφασιστικότητα που διαθέτουμε. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε στις παραμονές ενός νέου και ισχυρότερου ξεκινήματος».
Ακόμη, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση της 23ης Οκτωβρίου στην εταιρεία Τουρκική Αεροδιαστημική Αεροπορία (ΤΑΙ), ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι «όσο το έθνος διατηρεί την ενότητα και την αλληλεγγύη του και διατηρεί άθικτο το εσωτερικό μέτωπο, οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι δυνάμεις του κακού που τις τροφοδοτούν και τις εξαπολύουν στη χώρα δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους».