Σε μία απροσδόκητη επιλογή χωρίς πολιτικές «ρίζες», όπως η πλειονότητα των νέων στελεχών της διοίκησης Τραμπ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επέλεξε για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας έναν απόστρατο, παρασημοφορημένο για τη δράση του στο Ιράκ, συγγραφέα και εσχάτως παρουσιαστή του Fox News.
Ο Πιτ Χέγκσεθ, άλλοτε ταγματάρχης του πεζικού στην Εθνοφρουρά, διατηρεί εδώ και καιρό στενούς δεσμούς με τον Τραμπ, ο οποίος τακτικά έπλεκε το εγκώμιό του – επιμένοντας να παρακολουθεί το Fox News, ακόμη και όταν το επέκρινε.
«Ο Πιτ είναι σκληρός, έξυπνος και πιστεύει πραγματικά στο America First», δήλωσε ο Τραμπ. «Με τον Πιτ στο τιμόνι, προειδοποιούμε τους εχθρούς της Αμερικής – ο στρατός μας θα γίνει και πάλι σπουδαίος και η Αμερική δεν θα υποχωρήσει ποτέ».
Ο Χέγκσεθ θα κληθεί να υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας εν μέσω μιας ταραχώδους παγκόσμιας συγκυρίας πολλαπλών μετώπων – εν μέσω των συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, κλιμακούμενων εντάσεων με το Ιράν και ανησυχίας για το μέτωπο Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.
Η θητεία στον στρατό
Γεννημένος το 1980 στο Φόρεστ Λέικ της Μινεσότα, έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, αν και δεν διαθέτει πείρα σε ανώτερες στρατιωτικές θέσεις ή σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 2003, τοποθετήθηκε ως ταγματάρχης του πεζικού στην Εθνοφρουρά, υπηρετώντας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.
Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της Concerned Veterans for America, μιας οργάνωσης υποστηριζόμενης από τους συντηρητικούς δισεκατομμυριούχους Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, ενώ το 2012 διεκδίκησε ανεπιτυχώς μια θέση για τη Γερουσία της Μινεσότα. Σύμφωνα με το βιογραφικό του στο Fox News, έχει μεταπτυχιακό στη δημόσια πολιτική από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο Χέγκσεθ δεν είναι νέο πρόσωπο για τον Τραμπ. Μετά τη νίκη του το 2016, ο τότε πρόεδρος φέρεται να εξέταζε την περίπτωσή του για το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων – κάτι που τελικά δεν προχώρησε.
Παρουσιαστής και συγγραφέας
Ο Χέγκσεθ είναι συμπαρουσιαστής της εκπομπής Fox & Friends Weekend του Fox News, με το οποίο συνεργάζεται εδώ και μια δεκαετία. Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Τραμπ λόγω των τακτικών εμφανίσεων του τότε προέδρου στην εκπομπή.
Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Fox News επαίνεσε τις στρατιωτικές γνώσεις του, λέγοντας ότι «οι ιδέες και οι αναλύσεις του, ειδικά για τον στρατό, έχουν μεγάλη απήχηση στους τηλεθεατές μας».
Πέραν της τηλεοπτικής του καριέρας, ο 44χρονος έχει επίσης γράψει πολλά βιβλία – μεταξύ αυτών και το «The War on Warriors: Behind the Betrayal of the Men Who Keep Us Free», το οποίο ο Τραμπ, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Χέγκσεθ για το υπουργείο Αμυνας, εγκωμίασε ως «best seller των New York Times επί εβδομάδες».
Με επιρροή στον Τραμπ
Όπως σημειώνουν τα διεθνή δίκτυα, πρόκειται για μία ιδιαζόντως αμφιλεγόμενη επιλογή, καθώς ο Χέγκσεθ, μεταξύ άλλων, είχε ασκήσει πιέσεις στον Τραμπ για απονομή χάριτος (ή άλλου είδους αμνηστία) σε υποδίκους ή καταδίκους σοβαρών στρατιωτικών υποθέσεων, παρά τις σοβαρές ενστάσεις του Πενταγώνου.
Συγκεκριμένα, το 2019, είχε απευθύνει παραίνεση στον Τραμπ να χορηγήσει χάρη σε μέλη του αμερικανικού στρατού που είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.
Υποστήριξε με ζέση τις υποθέσεις των στρατιωτών στην εκπομπή του και διαδικτυακά, παίρνοντας και προβάλλοντας συνεντεύξεις από συγγενείς τους.
Οι πιέσεις του ευοδώθηκαν, με τον Τραμπ να απονέμει χάρη εκείνη τη χρονιά σε έναν πρώην καταδρομέα του αμερικανικού στρατού που θα δικαζόταν για τη δολοφονία ενός ύποπτου Αφγανού «βομβιστή», καθώς και σε έναν πρώην υπολοχαγό του στρατού που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία επειδή διέταξε τους άνδρες του να πυροβολήσουν εναντίον τριών Αφγανών, σκοτώνοντας δύο.
Υπερσυντηρητικός, άπειρος και τιμητής της woke ατζέντας
Ο Χέγκσεθ έχει εκφράσει στο παρελθόν την περιφρόνησή του για τη λεγόμενη woke ατζέντα και τους εκφραστές της στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, ευθυγραμμιζόμενος με το δόγμα Τραμπ.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε δηλώσει στο Fox News πως θα αποτάξει τους στρατηγούς που θεωρεί «woke».
«Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την ανώτερη ηγεσία του Πενταγώνου, ώστε να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το έθνος μας και να νικήσουμε τους εχθρούς μας. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να αποταχθούν» είχε γράψει, στο ίδιο μήκος κύματος ο Χέγκσεθ, στο βιβλίο του.
Είχε στοχοποιήσει επωνύμως τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Σ. Κ. Μπράουν (έναν πρώην πιλότο μαχητικών αεροσκαφών με διοικητική εμπειρία στον Ειρηνικό και στη Μέση Ανατολή), καταγγέλλοντας πως «ακολουθεί τις ριζοσπαστικές θέσεις των αριστερών πολιτικών».
Μάλιστα, είχε αμφισβητήσει τις ικανότητές του, επικαλούμενος τη φυλετική ταυτότητά του.
«Ανέλαβε αυτή τη θέση λόγω του χρώματος του δέρματός του; Ή για τις ικανότητές του; Δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά πάντα θα αμφιβάλλουμε – κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται άδικο για το Σι Κιου (σ.σ. Μπράουν). Αλλά δεδομένου ότι έχει αναδείξει το χαρτί της φυλής ως ένα από τα μεγαλύτερα διαπιστευτήριά του, δεν έχει και μεγάλη σημασία», έγραψε.
Στο Πεντάγωνο ήδη επικρατεί αμηχανία, καθώς ο Χέγκσεθ έχει όλες τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει κάποια από τα όσα ευαγγελίζεται ο Τραμπ περί απόταξης όχι μόνο «woke» στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και «απίστων» και «αντιφρονούντων».
Μεταξύ των πιο σφοδρών επικριτών του Τραμπ συγκαταλέγονται κάποιοι από τους πρώην στρατηγούς και υπουργούς Άμυνας, με ορισμένους, δε, να τον χαρακτηρίζουν «ακατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα».
Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο πρώην αρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μάιλι (σ.σ. ο οποίος κατά την αποστράτευσή του είχε δηλώσει για τον Τραμπ πως «κανείς στρατιωτικός δεν πρέπει να υπηρετεί έναν εν δυνάμει δικτάτορα») θα έπρεπε να είχε εκτελεστεί για προδοσία υπό άλλες συνθήκες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χέγκσεθ είχε κατακεραυνώσει τον Μάιλι ως «εγκάθετο» των Δημοκρατικών που εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους και δεν υπηρέτησε πειθήνια τις πολιτικές του Τραμπ.
«Αντι-νατοϊκός», «αντι-κινέζος»
Παρότι ο 44χρονος δεν έχει εκφράσει εκτενώς τις πολιτικές του θέσεις, έχει καταφερθεί εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ επειδή είναι «αδύναμοι», εντείνοντας την ανησυχία στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τον αντίκτυπο της κυβέρνησης Τραμπ.
«Παρωχημένοι, με λιγότερα όπλα και ανίκανοι. Γιατί η Αμερική, ο ευρωπαϊκός “αριθμός έκτακτης ανάγκης” του περασμένου αιώνα, να ακούει τα αυτάρεσκα και ανίκανα έθνη που μας ζητούν να τιμήσουμε ξεπερασμένες και μονόπλευρες αμυντικές συμφωνίες που δεν τηρούν πλέον;», έχει γράψει στο βιβλίο του.
«Μήπως οι χώρες του ΝΑΤΟ να πλήρωναν για τη δική τους άμυνα; Δεν το κάνουν, όμως. Απλώς φωνάζουν για τους κανόνες, ενώ αποδεκατίζουν τους στρατούς τους και μετά καλούν την Αμερική για βοήθεια», προσθέτει.
Επιπλέον, ο Χέγκσεθ έχει πει ότι η Κίνα αναπτύσσει έναν στρατό «ειδικά αφιερωμένο στην ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Έχουν μια μακροπρόθεσμη πρόθεση όχι μόνο για την περιφερειακή, αλλά και για την παγκόσμια κυριαρχία ,και εμείς χαζολογούμε», δήλωσε σε podcast την περασμένη εβδομάδα
Έκπληξη
Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται σύμβουλο του νεοεκλεγέντος προέδρου –ο οποίος μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας–, ο 44χρονος Χέγκσεθ «πέρασε» από συνέντευξη για τη θέση του υπουργού Άμυνας τα προηγούμενα 24ωρα και μέχρι τη Δευτέρα πολλοί σύμβουλοι του Τραμπ δεν τον θεωρούσαν καν πιθανό υποψήφιο.
Αν πάρει την «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Γερουσία, ο Χέγκσεθ θα διαδεχτεί τον Λόιντ Όστιν, έναν απόστρατο στρατηγό τεσσάρων αστέρων, ο οποίος έμεινε στην ηγεσία του Πενταγώνου και τα τέσσερα χρόνια της θητείας Μπάιντεν.
Αντιθέτως, στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ άλλαξε πέντε υπουργούς Άμυνας, με κάποιους να παραμένουν στη θέση μόλις μερικά 24ωρα. Μεταξύ των τότε υπουργών ήταν και ο Τζιμ Μάτις, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2018, διαφωνώντας με τον Τραμπ στο θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εποπτεύει 2,8 εκατ. στελέχη –συμπεριλαμβανομένου του εν ενεργεία προσωπικού– και έναν προϋπολογισμό άνω των 900 δισ. δολαρίων.
Όπως επισημαίνει η Washington Post, κάποιες από τις γρήγορες επιλογές του Τραμπ εξέπληξαν ακόμη και το ίδιο του το προσωπικό.
«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα απόλυτου χάους», δήλωσε άτομο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται οι διαρροές και τίποτα δεν ισχύει μέχρι να το ανακοινώσει ο Τραμπ».