«Ο πρόεδρός μας Οκάι Μεμίς θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα) μπροστά στη φυλακή της Σεντνάγια και θα κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τις έρευνες που διεξάγονται», διευκρίνισε ο υπεύθυνος Τύπου της AFAD Κουμπιλάι Οζιούρτ.
Σχεδόν 80 διασώστες της AFAD, εξοπλισμένοι «με προηγμένες συσκευές έρευνας», θα αρχίσουν να εργάζονται στη φυλακή για να βρουν τους κρατουμένους οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα αποκλεισμένοι σ’ αυτή, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το συγκρότημα της φυλακής ενδέχεται να έχει πολλά υπόγεια επίπεδα, γεγονός που τροφοδοτεί τις υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν εκεί υπόγεια μπουντρούμια που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.
Η Ένωση Κρατουμένων και Εξαφανισμένων της Φυλακής της Σεντνάγια (ADMSP) θεωρεί πάντως αβάσιμες τις φήμες αυτές.
Χιλιάδες κρατούμενοι, μερικοί από τους οποίους βρίσκονταν από τα χρόνια του 1980 σ’ αυτή τη φυλακή της βόρειας Δαμασκού που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ανθρώπινο σφαγείο», απελευθερώθηκαν από τους σύρους αντάρτες.
Οι εικόνες αποστεωμένων φυλακισμένων, μερικοί από τους οποίους μεταφέρονταν από συγκρατουμένους τους επειδή ήταν πολύ αδύναμοι για να βγουν από τα κελιά τους, έκαναν το γύρο του κόσμου.
Το συγκρότημα της φυλακής ερευνήθηκε από σύρους διασώστες της οργάνωσης Λευκά Κράνη, που ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη το τέλος των επιχειρήσεών τους χωρίς να βρουν κρατουμένους.
⭕️🚨🚨تصاویری مخوف از زندان #صیدنایا #SednayaPrison https://t.co/gwdkQkk9s0 pic.twitter.com/WU4zJqutC9
— Simorgh News | سیمرغ نیوز (@Simorgh_News) December 8, 2024
Η ADMSP εκτιμά ότι από το 2011 ως το 2018 περισσότεροι από 30.000 κρατούμενοι εκτελέσθηκαν μέσα στη φυλακή ή έχασαν εκεί τη ζωή τους από βασανιστήρια, λόγω έλλειψης φροντίδας ή τροφής.