Διεθνή

Γαλλία – Μακρόν: Η εποχή της «γαλλικής Αφρικής» έχει παρέλθει

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από τη Λιμπρβίλ πως η εποχή της “γαλλικής Αφρικής” (“Françafrique”) έχει παρέλθει και πως η Γαλλία είναι στο εξής ένας “ουδέτερος συνομιλητής” στην ήπειρο.

“Η εποχή της Françafrique έχει παρέλθει για τα καλά και έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν στον ίδιο ρυθμό με μας όταν διαβάζω, ακούω, βλέπω ότι κάποιοι αποδίδουν στη Γαλλία προθέσεις που δεν έχει, που δεν έχει πια”, είπε ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Γκαμπόν.

“Φαίνεται ακόμη επίσης ότι περιμένουν από εκείνην τοποθετήσεις που αρνείται να λάβει και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Στην Γκαμπόν, όπως και αλλού, η Γαλλία είναι ένας ουδέτερος συνομιλητής που μιλά σε όλο τον κόσμο και ο ρόλος της οποίας δεν είναι να επεμβαίνει στους διαλόγους της εσωτερικής πολιτικής”, είπε.

Η αντιπολίτευση της Γκαμπόν κατηγόρησε τις τελευταίες ημέρες τον Γάλλο πρόεδρο ότι “χρίζει” τον πρόεδρο Αλί Μπόνγκο πραγματοποιώντας την επίσκεψη αυτή στη Λιμπρβίλ εν μέσω εκλογικής χρονιάς στην Γκαμπόν.

“Δεν ήρθα να χρίσω κανέναν. Ήρθα να δείξω τη φιλία και τον σεβασμό μου σε μια χώρα και έναν αδελφό λαό”, επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε ήδη σκιαγραφήσει τη Δευτέρα σε ομιλία στο Παρίσι το τέλος της γαλλικής “πίσω αυλής” στη δυτική Αφρική και είχε καλέσει για νέες συμπράξεις στην ήπειρο, μακράν των σκοτεινών δεσμών και της υποστήριξης σε ηγέτες κληρονόμους της περιόδου της ανεξαρτησίας και εγγενείς στη “Françafrique”.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της συνόδου κορυφής για την προστασία των τροπικών δασμών, που συνδιοργάνωσαν η Γαλλία και η Γκαμπόν χθες και σήμερα στη Λιμπρβίλ, ο Μακρόν επανέλαβε τη βούλησή του να “οικοδομήσει μια ισορροπημένη σύμπραξη” και να “διαβιβάσει κοινές υποθέσεις” με τις χώρες της περιοχής είτε πρόκειται για το κλίμα ή τη βιοποικιλότητα είτε για τις οικονομικές και βιομηχανικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η αναδιοργάνωση του γαλλικού στρατιωτικού μηχανισμού στην Αφρική που περιέγραψε σε αδρές γραμμές τη Δευτέρα δεν αποτελεί “ούτε υποχώρηση, ούτε αποδέσμευση”.

“Δεν πρόκειται ούτε για υποχώρηση ούτε για αποδέσμευση αλλά για προσαρμογή ενός μηχανισμού” επαναπροσδιορίζοντας τις “ανάγκες” των εταιρικών χωρών και προσφέροντας “περισσότερη συνεργασία και εκπαίδευση”, είπε ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον της γαλλικής κοινότητας.

Δημοφιλέστερα

To Top