Sponsored Content
Πόσο κοντά θα μπορούσε, άραγε, να είναι ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο; Ο Massimo Andolina μοιράστηκε τη δική του εκτίμηση: «Θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη χωρίς τσιγάρο, πιθανότατα ήδη από το 2030». Η αισιόδοξη τοποθέτησή του ξεκίνησε από την ανάγκη εξέλιξης: «Σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να εξελίξουμε τη σκέψη μας για τον καπνό, όπως έχουμε εξελίξει τη σκέψη μας σε άλλα πεδία της ζωής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάτι που έχει κάνει ήδη η Philip Morris προσλαμβάνοντας πάνω από 1.000 επιστήμονες, μηχανικούς και τεχνικούς παγκόσμιας κλάσης, αλλά και επενδύοντας πάνω από 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια, αναπτύσσοντας καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο. Αυτός ο ριζικός μετασχηματισμός προσέφερε μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού σε όλους τους ανθρώπους της εταιρείας. «Χωρίς την αίσθηση του σκοπού εσωτερικά θα ήταν αδύνατο, αλλά αυτή η αίσθηση είναι που οδηγεί κάθε άτομο που εργάζεται στην εταιρεία σήμερα. Άλλωστε, στη Philip Morris, το ότι κάτι είναι δύσκολο, μας ωθεί να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Η ύπαρξη προκλήσεων μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας λύσης», τόνισε.
Τα νέα αυτά προϊόντα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε άδεια στο IQOS, το καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International, ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το IQOS αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές.
Ο ίδιος μίλησε εκτενώς για το πόσο σημαντική είναι η «μείωση της βλάβης» που επιτυγχάνεται μέσα από καπνικά προϊόντα διαφοροποιημένου κινδύνου αλλά και τη σημασία ενός ρυθμιστικού πλαισίου στο πεδίο αυτό. «Πρέπει να επιταχύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών – όλοι έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε σε αυτό. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε την επιστήμη, την τεχνολογία και τα δεδομένα για να αποφασίσουμε τι μας πείθει».
Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Σουηδίας, η κυβέρνηση της οποίας υιοθέτησε πρώτη μια θετική στάση απέναντι στα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, οι Σουηδοί καπνίζουν σήμερα πολύ λιγότερο από άλλους Ευρωπαίους, με σημαντικό και μετρήσιμο πια αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Έφερε ακόμα το παράδειγμα της Ιαπωνίας, μιας από τις πρώτες χώρες στις οποίες κυκλοφόρησε το IQOS, χάρη στο οποίο το 1/3 των καπνιστών έχουν μέχρι σήμερα αφήσει πίσω τους το τσιγάρο.
Ο καθοριστικός ρόλος της Παπαστράτος
Ο κύριος Andolina αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τι έχει να προσφέρει η χώρα μας. «Πιστεύουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων που έχουμε εδώ». Άλλωστε, η Παπαστράτος αποτελεί «κομβικό κομμάτι του παζλ» για τη μεγάλη στροφή της μητρικής εταιρείας. Ήδη από το 2017, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ, χάρη στην οποία το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο μετατράπηκε σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και νέα μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, με την προσθήκη τεσσάρων νέων γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και εξαγωγές συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, η οποία οδηγεί σε συνολική επένδυση από το 2017 μέχρι σήμερα ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οι συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας, πέρα από την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας, συνεχίζουν να κάνουν πράξη σήμερα τη βιομηχανία του μέλλοντος, και υποστηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 83% της παραγωγής της Παπαστράτος εξάγεται πλέον σε αγορές του εξωτερικού.