Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι είδαν σε λιγότερο από ένα μήνα να καταστρέφονται από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias τα χωράφια τους, οι καλλιέργειές τους, το ζωικό τους κεφάλαιο, οι υποδομές τους.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, πάνω από 100.000 ζώα πνίγηκαν, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένουν πλημμυρισμένα χωράφια με τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ο κόπος μιας ζωής χάθηκε μέσα σε λίγες ώρες.
Η οικονομική καταστροφή για όλη τη Θεσσαλία από την απώλεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι ασύλληπτη, καθώς υπάρχουν φόβοι ούτε του χρόνου τα χωράφια θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν.
Οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου δίνουν αγώνα επιβίωσης και ζητούν ουσιαστική στήριξη και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.
Ο Ρίζος Μαρούδας μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων αναφέρει στη Voria.gr ότι σχεδόν 250.000 στρέμματα σε διάφορες περιοχές του κάμπου είναι ακόμη πλημμυρισμένα με το νερό όπως αναφέρει να φτάνει και τα 5 μέτρα. «Αν δεν ληφθούν μέτρα αποκατάστασης το νερό θα υποχωρήσει σε περίπου δυο χρόνια. Η καταστροφή είναι τεράστια, κάτω από το νερό είναι θαμμένα τα χωράφια μας, οι παραγωγές μας, τα μηχανήματά μας. Δεν έχει χαθεί μόνο η φετινή παραγωγή αλλά και των επόμενων χρόνων» αναφέρει και συνεχίζει: «Δυστυχώς έναν μήνα μετά το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι υποσχέσεις ότι θα αποζημιωθούμε, δεν υπάρχει κάποιο ποσό ούτε κάποια εξαγγελία, ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων και φυσικά των κατοίκων γιατί δεν έχουν πάρει όλοι οι πληγέντες την ενίσχυση των 6.600 ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κάνουν έναν αγώνα διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Η αρχή γίνεται σε λίγη ώρα καθώς αποφάσισαν μετά από συνελεύσεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα να βγάλουν στις 11 το πρωί τα τρακτέρ τους στον κυκλικό κόμβο Πλατυκάμπου – Αγιάς στην παλιά Εθνική οδό Λάρισας – Βόλου προκειμένου να ζητήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, «σχεδόν ένα μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή χωριών, χωραφιών, εξοπλισμού, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής».
Επισημαίνουν ότι ξεκινούν έναν ανυποχώρητο αγώνα και εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τα αιτήματα των αγροτών:
• Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να υπάρχει άμεσα οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τις άμεσες βιοποριστικές ανάγκες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.
• Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος.