Ελλάδα

Νομοθετικό φρένο στις συνταξιοδοτικές διεκδικήσεις δικαστικών

Νέες δικαστικές διαδικασίες ενδέχεται να προκληθούν από την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών, στην περίπτωση που η διοίκηση δεν υλοποιήσει το περιεχόμενο της απόφασης, όπως τονίζεται σχετικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η απόφαση που δικαίωσε τρεις ανώτατους δικαστικούς, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί με την απόφαση και θα υπάρξουν νέες δίκες ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφόσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Μετά την εν λόγω διευκρίνιση τονίζεται ότι η απόφαση της ολομέλειας υπήρξε πιλοτική, δηλαδή ότι έχει έμμεση επιρροή και για άλλους συνταξιούχους δικαστές που έχουν προσφύγει ήδη, καθώς έγινε γνωστό πως σχετικές αγωγές έχουν ήδη καταθέσει περί τους 350 συνταξιούχους δικαστικούς.

Πάντως, πηγές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και η χθεσινή ανακοίνωση του δικαστηρίου μετά το «μπαράζ» αντιδράσεων που σημειώθηκαν από την έκδοση της απόφασης για τις συντάξεις των δικαστών, σημείωναν ότι η εν λόγω απόφαση ήταν μονόδρομος μετά τη δικαίωση των συνταξιούχων δικαστικών από το Μισθοδικείο, ειδικό δικαστήριο που έχει συγκροτηθεί από το Σύνταγμα για να επιλύει μισθολογικές διαφορές και συνταξιοδοτικές για τους δικαστικούς και τους συνταξιούχους δικαστικούς.

Η απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε πράγματι το 2018 και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί κριτικές που ασκούνται σχετικά με τις ηθικές διαστάσεις του όλου θέματος σε σχέση με τους λοιπούς συνταξιούχους, που έχουν επίσης οδυνηρά πληγεί από τις περικοπές από το 2012 και εν συνεχεία από τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το ξεκαθάρισμα από την κυβέρνηση ότι δεν θα ικανοποιηθούν οι συνταξιούχοι δικαστικοί για αυξήσεις των συντάξεών τους, εκείνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι το γεγονός ότι όσοι συνταξιούχοι δικαστικοί μεμονωμένα έχουν δικαιωθεί δικαστικά, τα χρήματά τους θα τα πάρουν και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να τα αρνηθεί.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση που θα μπλοκάρει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων δικαστικών. «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top