Διεθνή

Κήπος στην Τασμανία κέρδισε το βραβείο του «ασχημότερου γκαζόν του κόσμου»

Ένας κήπος στην Τασμανία βρέθηκε στην πρώτη θέση του διαγωνισμού για «Το πιο άσχημο γκαζόν του κόσμου», και η ιδιοκτήτριά του δηλώνει πανευτυχής που απαλλάχθηκε από τον βραχνά του να φροντίζει το γρασίδι γύρω από το σπίτι της, βοηθώντας παράλληλα το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη συμμετοχή στον πρωτότυπο σουηδικό διαγωνισμό θυμίζει περισσότερο σεληνιακό τοπίο παρά κήπο. Πρόκειται για μια έκταση διάσπαρτη με «κρατήρες» που έχουν ανοίξει τα μπάντικοτ, νυχτόβια παμφάγα μαρσιποφόρα που είναι ενδημικά στην Αυστραλία, μαδημένες «τούφες» κίτρινου χορταριού και αξιολύπητα καφέ φυτά που έχουν ξεραθεί κάτω από τον καυτό αυστραλιανό ήλιο.

«Είναι αρκετά σοκαριστικό το θέαμα. Τα μπάντικοτ λατρεύουν να σκάβουν, έτσι βρίσκουν την αγαπημένη τους τροφή. Τώρα η αυλή μου μοιάζει με επιτραπέζιο Hungry Hungry Hippo. Έχω επίσης μια έχιδνα που συνεισφέρει σε αυτήν την εμφάνιση, όπως επίσης με μερικές κότες», λέει η Καθλίν Μάρεϊ, περήφανη νικήτρια του διαγωνισμού που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση νερού και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κηπουρικής.

Το γκαζόν της Μάρεϊ στο Σάντφορντ της Τασμανίας αναδείχθηκε πρώτο, νικώντας ξεραμένους και απεριποίητους χλοοτάπητες στη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Κροατία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.


lawn_2



Η Μάρεϊ ζει σε μια περιοχή χωρίς δίκτυο ύδρευσης, έτσι το νερό της βροχής που συλλέγεται σε δεξαμενές παραείναι πολύτιμο για να το σπαταληθεί στο γκαζόν. Αν η ίδια και τα τέσσερα έφηβα παιδιά της ξεμείνουν από νερό το καλοκαίρι, μπορεί να περάσουν ως και δύο εβδομάδες μέχρι να γίνει η επόμενη παράδοση με βυτιοφόρο.

«Παλιά έβλεπα τα μπάντικοτ σαν ειβολείς που κατέστρεφαν το γκαζόν μου, όμως πλέον θεωρώ ότι με απελευθέρωσαν από το να μην χρειαστεί να το ξανακόψω ποτέ. Απολαμβάνω τα σαββατοκύριακά μου χωρίς ενοχές, ιδίως αφότου ο πρώην σύζυγός μου έφυγε από το σπίτι με το χλοοκοπτικό το 2016», λέει η γυναίκα μιλώντας στην Guardian.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στο Γκότλαντ της Σουηδίας πριν από δύο χρόνια, με αφορμή μια καλοκαιρινή λειψυδρία που κόντεψε να αφήσει το νησί χωρίς καθόλου νερό. Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου του Γκότλαντ, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 5% η κατανάλωση νερού, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Δημοφιλέστερα

To Top