Στόχος των προτάσεων του ΥΠΑΑΤ είναι, όπως είπε ο Υπουργός, είναι να ενισχυθεί και να αυξηθεί τον αριθμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ώστε να μπορούν να σταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Υπουργείου που θα διέπουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων είναι η μείωση των φορέων που απαιτούνται για τη σύστασή τους καθώς και η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, το οποίο θα έχει ρόλο συντονιστικό και γνωμοδοτικό. Πρόταση του Υπουργείου είναι να απαρτίζεται από εκπροσώπους που εγγράφως θα ορίζονται από κάθε Διεπαγγελματική Οργάνωση, θα έχει προεδρείο και θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα προσδιοριστεί από νομοθετική διάταξη και επίσης θα συγκαλείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή από την Εποπτεύουσα Αρχή. Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων είναι απαραίτητη για την προώθηση των θέσεων των Διεπαγγελματικών από ένα φορέα συντονισμού προκειμένου ο υπουργός να εξετάζει τις θέσεις αυτές και να λάβει τα αναγκαία μέτρα.
Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους μετέχοντες στη σύσκεψη τις προτάσεις τους για τις Διεπαγγελματικές τις οποίες θα παραδώσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Ρυζιού (Χρήστος Γκαντζαράς και Όλγα Κουρέα), Επιτραπέζιας Ελιάς (Γιώργος Ντούτσιας, Αθαν. Μπαλτάς και Κώστας Κοντίνος) Αμπέλου και Οίνου (Κωνσταντίνος Ευσταθίου και Μαρία Τριανταφύλλου), Βάμβακος (Ευθύμιος Φωτεινός και Δημήτρης Μελλάς), Αυγού και προϊόντων Αυγού (Ιωάννης Λιάρος, Πέτρος Πετρόπουλος και Βασίλης Κόμπουλης), Τυριού Φέτας (Γιάννης Βιτάλης και Αλέξανδρος Μποτός), Πτηνοτροφίας (Αθανάσιος Αγγελάκης), Κρέατος και της Κτηνοτροφίας στον Τομέα Αιγοπρόβειου Κρέατος Γιάννης Φασουλάς και Γιώργος Γεωργούδης).
Μετείχαν, επίσης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου.