Αγόρευση κατά ….πάντων υπέρ της αθωότητας της εντολέα του έκανε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο Αλέξης Κούγιας. Λίγο πριν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο μπει σε «τροχιά» έκδοσης απόφασης, ο συνήγορος της 35χρονης μητέρας, ξεκίνησε την αγόρευση του, υποστηρίζοντας την αθωότητα της Ρούλας Πισπιρίγκου και αντικρούοντας την κατηγορία που την θέλει να έχει αποπειραθεί να δολοφονήσει και εν τέλει να δολοφόνησε την 9χρονη κόρη της Τζωρτζίνα Δασκαλάκη με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης μέσα το νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».
Ο συνήγορος κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της αγόρευσής του μίλησε για υπόθεση που αποτελεί «όνειδος» για την Ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ έστρεψε τα «πυρά» του στην εισαγγελέα της έδρας, σε γιατρούς, ιατροδικαστές, παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών ακόμη και στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Αρχικά ο κ. Κούγιας έστρεψε τα «πυρά» του κατά της εισαγγελέα της έδρας, η οποία είχε ζητήσει την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου σύμφωνα με το κατηγορητήριο: «Η κυρία εισαγγελέας, αντί να αντιμετωπίσει το κατηγορητήριο σαν ένα μεγάλο ερώτημα, το αποδέχτηκε εκ των προτέρων σαν την απάντηση και έτσι ακολούθησε αντίστροφη πορεία σκέψης από την ορθόδοξη» είπε ο συνήγορος της 35χρονης μητέρας για να συνεχίσει: «Αντί αφετηρία της να είναι η αντικειμενική διερεύνηση της κατηγορίας και των αποδεικτικών στοιχείων, αφετηρία της έγινε η προκατάληψη, η εκ προοιμίου παραδοχή της ενοχής και η «ιερή αγανάκτηση» που μετέτρεψε την πρόταση της σε κουραστική επίκληση του συναισθήματος των μελών του δικαστηρίου και της ιδιότητα σας ως γονέων, για να θολώσει την αντικειμενική σας κρίση και την διαύγεια την σκέψη σας».
Συνεχίζοντας ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Αν κάτι δολοφονήθηκε σ’ αυτή τη διαδικασία, αυτό ήταν η επιστημονική αλήθεια και ο ορθός λόγος. Ήταν τόση προκατάληψη της κυρίας εισαγγελέα, ώστε όχι μόνο αποδέχτηκε την έκθεση του Ράικου (σ.σ. πρόκειται για τον καθηγητή που εντόπισε τη κεταμίνη στο μεταθανάτιο αίμα του παιδιού) σαν ιερό και απαραβίαστο κείμενο αλλά και «θεοποίησαν» τον ίδιο τον Ράικο σαν έναν παντογνώστη επιστήμονα που μαζί με τον Πάπα κατέχει και αυτός το αλάθητο. Η άποψη της κυρίας εισαγγελέα περί δήθεν ενοχής είχε προφανώς διαμορφωθεί ήδη από τα τέλη Μαρτίου 2022, όταν παρακολουθούσε ως πολίτης από τις τηλεοράσεις την υπόθεση…».
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο κ. Κούγιας «εγκάλεσε» μάλιστα την εισαγγελέα γιατί δεν κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή της, ενώ αντέκρουσε το κίνητρο που έχει αποδώσει στη Ρούλα Πισπιρίγκου το παραπεμπτικό βούλευμα, δηλαδή την εμμονή που είχε με τον εν διαστάσει σήμερα πατέρα του παιδιού της Μάνο Δασκαλάκη: «Για κάποιο ανεξήγητο λόγο όλα όσα έκανε η κατηγορούμενη θεωρήθηκαν «τυπικά, ψύχρα, αδιάφορα και διεκπεραιωτικά», ενώ το γεγονός ότι μια φορά ο Μάνος Δασκαλάκης ήρθε και βάλε λίγο λαδάκι στο μέτωπο της Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο του Ρίου, θεωρήθηκε… υπέρτατη και ασυναγώνιστη απόδειξη γονεϊκής αγάπης. Όσα και αν έκανε η κατηγορούμενη για τη Τζωρτζίνα δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει το «λαδάκι» του Μανού. Αυτό δείχνει πόσο βαθιά έχει αλλοιωθεί η κριτική σκέψη και ο ορθός λόγος από την προκατάληψη σε βάρος της κατηγορουμένης» είπε ο συνήγορος και σε άλλο σημείο της αγόρευσης του υποστήριξε ότι το ζευγάρι δεν είχε συγκρουσιακή σχέση μέχρι το θάνατο της Τζωρτζίνας.
Αναφερόμενος δε, και πάλι στον καθηγητή κ. Ράικο στην έκθεση του οποίου στηρίζεται η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για ένδεια αποδεικτικών στοιχείων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εάν μετά την επιστημονική διερεύνηση της υπόθεσης πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων την έκθεση του Ράικου, όπως και πρέπει να κάνετε, τότε δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει εγκληματική ενέργεια και αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε να αντικατασταθεί με κουτσομπολιά και μηνύματα στο Viber, με τα σχόλια των τηλεδικαστών στις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές τηλεοπτικές εκπομπές και τις αυθαίρετες και ανεύθυνες τοποθετήσεις των αυτόκλητων τηλε-ιατροδικαστών, των ανθρώπων δηλαδή που πάνω σε ένα ανθρώπινο δράμα εδώ και δύο χρόνια χτίζουν καριέρες και φτιάχνουν περιουσίες. Μολονότι ο κατηγορούμενος, άρα και η προσωπικότητα του, είναι κεντρικό θέμα για κάθε δίκη, στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπέρμετρη ενασχόληση με το χαρακτήρα της κατηγορουμένης και την σχέση της με τον σύζυγό της απλώς ικανοποιεί την ανθρωποφάγο περιέργεια του κοινού και δεν εισφέρει απολύτως τίποτα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας, αλλά αντιθέτως αποπροσανατολίζει, καθώς αντί το δικαστηρίου να ερευνά τις πράξεις και παραλείψεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που συνδέονται με την εξέλιξη της υγείας της Τζωρτζίνας ερευνά την προσωπική ζωή της κατηγορουμένης που δεν συνδέεται αιτιωδώς με το θάνατο της Τζωρτζίνας».
Σε ό,τι αφορά την κεταμίνη, την ουσία δηλαδή με την οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται ότι δολοφόνησε την κόρη της, ο συνήγορος είπε, απευθυνόμενος στο δικαστήριο: «Δεν έχετε κανέναν αυτόπτη μάρτυρα που να βεβαιώνει ότι η κατηγορούμενη προμηθεύτηκε, κατείχε και χορήγησε κεταμίνη και μιδαζολάμη στην Τζωρτζίνα αλλά δεν έχετε και κανένα μάρτυρα ιατρό ή νοσηλευτή που να καταθέτει ότι οι ουσίες αυτές χορηγήθηκαν κατά τη διασωλήνωση της ασθενούς. Δεν υπάρχει σ’ αυτή την υπόθεση ιχνηλάτηση της κεταμίνης από την πηγή μέχρι την κατάληξη της. Έχετε όμως ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό και αδιάψευστο στοιχείο: Ότι το βαλιτσάκι της ανάνηψης που έφερε η ομάδα Τζιούβα στο θάλαμο της ασθενούς, περιείχε και κεταμίνη και μιδαζολάμη. Επίσης, έχετε και το δεδομένο ότι η κεταμίνη και η μιδαζολάμη είναι ουσίες που αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή της διασωλήνωσης. Ουδέποτε στα χρονικά έχει χρησιμοποιηθεί αυτό το σχήμα για την τέλεση δολοφονίας…. Γιατί λοιπόν στην συγκεκριμένη υπόθεση να δεχτούμε ότι η κεταμίνη – μιδαζολάμη χορηγήθηκε από την κατηγορούμενη και όχι από την ομάδα ανάνηψης;».
Ακόμη, σήμερα ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για χειραγώγηση εισαγγελέων και δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση ενώ όπως ανέφερε η όλη ποινική διαδικασία κινήθηκε θεωρώντας εξαρχής την έκθεση του κ. Ράικου ως «θέσφατο». «Σκοπός του Ράικου ήταν να αναδειχθεί επιστημονικά μέσα από αυτή την υπόθεση, να γίνει ο «βασιλιάς των τοξικολόγων» με το να καταχωρηθεί στα παγκόσμια τοξικολογικά χρονικά ως ο τοξικολόγος που κατόρθωσε να εντοπίσει τον πρώτο στην ιστορία θάνατο παιδιού από κεταμίνη μέσα σε νοσοκομείο από πράξη γονέα και όχι από ιατρικό σφάλμα» είπε ο κ. Κούγιας κατηγορώντας μάλιστα συγκεκριμένους παρουσιαστές και δημοσιογράφους αλλά και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για την ενοχοποίηση της 35χρονης μητέρας. «Η υπόθεση αυτή είναι όνειδος για τη Δικαιοσύνη. Δεν τηρήθηκαν σε κανένα στάδιο όλα όσα προβλέπονται. Βρίσκεται η εντολέας μου κατηγορουμένη, λόγω ενός ανεκδιήγητου υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Τσιάρα και ενός ανεκδιήγητου εισαγγελέα που έδωσε εντολή να γίνει προανάκριση. Και αυτοί βρίσκονταν σε συνεργασία με ανεκδιήγητους γιατρούς και ένα ανεκδιήγητο ιατροδικαστή τον κ. Μπουζιάνη», τόνισε ο συνήγορος της 35χρονης, ζητώντας από δικαστές και ενόρκους να κρίνουν δίκαια την εντολέα του «και όχι με το τι λένε οι πρωινές εκπομπές, οι οποίες και την καταδίκασαν».
Ενδεικτικά ο κ. Κούγιας ανέφερε: « Υπήρξε όργιο παρανομίας σε βάρος της από ανακρίτρια και εισαγγελέα. Στην περίπτωση της καταργήθηκε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Που είναι η κεταμίνη στο Καραμανδάνειο; (…). Η υπόθεση αυτή ήρθε στη δημοσιότητα από ανήθικους και αγράμματους παρουσιαστές που δεν γνωρίζουν πως απονέμεται η Δικαιοσύνη, που δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πιο άσχημη επιλογή ζωής από το να βάζεις έναν αθώο στη φυλακή». Μάλιστα σε μια αποστροφή της αγόρευσής του ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου ανέφερε: «Μαθαίνω ότι τώρα με το νομοσχέδιο Φλωρίδη πρόεδρος Εφετών αναλαμβάνει ο Ευαγγελάτος, Πρόεδρος Πρωτοδικών η κ. Στεφανίδου και η κ. Κουτσελίνη ειδικός σύμβουλος του υπουργού».
Η αγόρευση του κ. Κούγια θα συνεχιστεί στις 21 Φεβρουαρίου.