Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύμφωνο ασφαλείας υπογράφουν αύριο στο Παρίσι Μακρόν και Ζελένσκι

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντίστοιχα, θα υπογράψουν συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών τους αύριο Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Αυτή η συμφωνία ακολουθεί τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023», σημείωσε η προεδρία.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν έθεσαν τότε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, προς μεγάλη απογοήτευση του Κιέβου, αλλά οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη «μακροπρόθεσμα» προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντεπεξέλθει στη ρωσική επίθεση αλλά και για να αποτρέψουν τη Μόσχα από τυχόν μελλοντικές επιθέσεις εναντίον του γείτονά της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που κατέληξε σε μια τέτοια συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Κίεβο στις 12 Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν κάνει το βήμα.

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ζελένσκι, εκτός από το Παρίσι, θα ταξιδέψει στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Ο Ζελένσκι σκοπεύει να απευθυνθεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 17 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες διάφορες διμερείς συναντήσεις. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και με πολλούς άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η Ουκρανία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με μια σειρά από άλλα κράτη, από την Ιταλία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλες χώρες έχουν επίσης προσχωρήσει στην πρωτοβουλία της G7, από την Πολωνία έως τις χώρες της Σκανδιναβίας.

«Καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπαίνει στον τρίτο του χρόνο» στις 24 Φεβρουαρίου, η Γαλλία επιβεβαιώνει έτσι την «αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να παρέχει, μακροπρόθεσμα και σε συνεργασία με όλους τους εταίρους της, ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία.

Αυτές οι δεσμεύσεις ασφαλείας μπορεί να σχετίζονται με την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικού με αυτόν του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών ή την ενίσχυση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Δημοφιλέστερα

To Top