Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο πως εξέφρασε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη σιγουριά του πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα ξαναρχίσει, παρότι συνεχίζει να εμποδίζεται στο Κογκρέσο.
«Μίλησα με τον Ζελένσκι μετά το μεσημέρι για να του πω ότι έχω τη σιγουριά πως θα εξασφαλίσουμε τα χρήματα», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε στο Μόναχο έκκληση στη Δύση να στείλει στον στρατό του περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, μερικές ώρες αφού η Ρωσία γνωστοποίησε πως έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο στην πόλη Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου εκτίμησε νωρίτερα το Σάββατο ότι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και η πτώση της πόλης Αβντιίβκα είναι απόδειξη του «κόστους της απραξίας» του αμερικανικού Κογκρέσου.
«Θα δώσω μάχη προκειμένου [ενν. οι Ουκρανοί] να λάβουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται», επέμεινε ο πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το γεγονός ότι η στρατιωτική βοήθεια συνεχίζει να εμποδίζεται στο Κογκρέσο (οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν με οριακή πλειοψηφία τη Βουλή των Αντιπροσώπων) «παράλογο και ανήθικο».
Αν δεν ξαναρχίσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία πως κι άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα πέσουν στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουότσον ζήτησε οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνουν «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» πακέτο χρηματοδότησης 60 δισ. δολαρίων μετά τη συμβολική νίκη των δυνάμεων της Μόσχας, που έχουν περάσει αυτές στην επίθεση μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης το περασμένο καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αδημονεί εδώ και μήνες να εγκριθεί σε ψηφοφορία η βοήθεια που υποσχέθηκε να συνεχίσει να της προσφέρει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην προεδρία. Ωστόσο, αυτό εμποδίζεται από τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την επιρροή του σχεδόν βέβαιου αντιπάλου του τον Νοέμβριο, του Ντόναλντ Τραμπ.
Σε περίπτωση αποτυχίας, θα πρόκειται «για δώρο στον Πούτιν», προειδοποίησε την Παρασκευή στο Μόναχο η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε στην ετήσια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στη γερμανική πόλη.