Οικονομία

Σήκωσε «χειρόφρενο» η Wall Street – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

«Ανάσες» από το ράλι των προηγούμενων ημερών πήρε η Wall Street στο κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς πολλοί επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις υψηλές αποδόσεις για να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.

Έτσι, ο Dow Jones απομακρύνθηκε από τον επόμενο στόχο των 40.000 μονάδων υποχωρώντας κατά 0,77% στις 39.475 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,14% στις 5.234 μονάδες και ο Nasdaq κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος με έστω και μικρή άνοδο κατά 0,16% φτάνοντας τις 16.428 μονάδες.

Ωστόσο, ο απολογισμός της εβδομάδας είναι σαφώς θετικός με πλέον κερδισμένο τον τεχνολογικό δείκτη. Για το πενθήμερο τα κέρδη του Dow φτάνουν το 2,1%, για τον S&P 500 το 2,3% και για τον Nasdaq to 2,8%.

Οι επιδόσεις αυτές μεταφράζονται στην καλύτερη εβδομάδα για τον Dow και τον S&P μέσα στο 2024 και για τον Nasdaq η καλύτερη από τον Ιανουάριο.

Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να χάνει πέντε μονάδες στο 4,22% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,602%.

Η σημερινή διόρθωση θεωρείται λογική μετά τα νέα υψηλά που «έπιασαν» όλοι οι δείκτες το προηγούμενο διήμερο, αντανακλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών για τα μηνύματα που εξέπεμψε η Fed.

Αν και η κεντρική τράπεζα κράτησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τρεις περικοπές μέσα στη χρονιά, κατευνάζοντας τους φόβους των επενδυτών πως οι απογοητευτικές επιδόσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες θα «έσπρωχναν» κι άλλο το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης σε νομισματική χαλάρωση.

Πλέον τα προγνωστικά σε ποσοστό άνω του 70% «βλέπουν» την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch της CME, σε σχέση με μόλις 56% που εξέφρασε την ίδια άποψη πριν τη συνεδρίαση της Fed.

«Η αγορά θεώρησε πως η Fed της είπε πως δεν είναι πια ο εχθρός της, αλλά και πως σταδιακά θα γίνει φίλη της» εξήγησε στο Reuters ο Ματ Στακι της Northwestern Mutual Wealth Management σχολιάζοντας το ράλι.

Δημοφιλέστερα

To Top