Οικονομία

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα – Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και παρατάσεων στις φορολογικές

Αφορολόγητα θα είναι τα φιλοδωρήματα ως 300€ τον μήνα και σύντομα θα προωθηθούν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα: «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το φορολογικό νομοσχέδιο έχει 4 αλλαγές:

-Στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα

-Στη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.

-Στη διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση, χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

-Σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Αναφορικά με το φιλοδώρημα, η νέα ρύθμιση ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα καθώς με την νέα τεχνολογία των POS υπήρχε φορολόγηση ολόκληρου του ποσού των τιπς. Ετσι ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια σχετικά με τις νομικές προβλέψεις. «Εδώ και 30 χρόνια ίσχυε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, εάν ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό και πάει να το αντικαταστήσει με τα φιλοδωρήματα, θα υπάρχει αντικίνητρο για τον εργοδότη. Θα υπάρχει φορολόγηση για τα επιπλέον χρήματα που θα αφορά τον εργοδότη

Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές. Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Αυτή προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου. Η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, απέκτησε ωστόσο άλλη διάσταση το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ».

Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως ορίζεται σαφές και προκαθορισμένο διάστημα που θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις κι αυτό είναι από τις 15 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουλίου, ενώ θα υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση μέχρι 31 Ιουλίου και κλιμακωτή έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, ως εξής:

 α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

Επιπλέον καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα και η ρύθμιση αφορά εργαζόμενους με μπλοκάκι με έως και 3 εργοδότες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η Κυβέρνηση προχωρά πλέον στην κατάργηση του για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η κατάργηση αφορά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά»

Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της ΑΑΔΕ δρομολογούνται ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό της μοντέλο. Συγκεκριμένα:

Ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες μεταξύ του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Συμβούλιο Διοίκησης δεν θα εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργία της ΑΑΔΕ (πχ προμήθειες, προσωπικό κτλ), ενώ ταυτόχρονα αποκτά περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον θεσμικό έλεγχο του Διοικητή και των Υποδιοικητών καθώς και την σύνταξη ετήσιων αξιολογήσεων του έργου τους.

Δημιουργούνται 3 θέσεις Υποδιοικητών με στόχο να επικουρούν το έργο του Διοικητή καλύπτοντας συγκεκριμένους τομείς. Οι 3 θέσεις αφορούν τα εξής αντικείμενα:

α) Οργάνωση λειτουργιών.

β) Νομικές Υποθέσεις.

γ) Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

-Θεσπίζεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση θητείας του Διοικητή.

Προβλέπεται η δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών/ διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επικοινωνίες.

«Με 4 συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής μας νομοθεσίας καταργούμε φορολογικά βάρη και βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του φορολογικού μας μηχανισμού. Ειδικά σε ό,τι αφορά την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εισάγουμε μια σημαντική καινοτομία: για πρώτη φορά το κράτος σταματάει να ζητάει μόνο από τους πολίτες, αλλά ζητάει και από τον εαυτό του! Και τιμωρεί όσους έχουν καθυστερήσει από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης στο να διαβιβάσουν άμεσα τα αναγκαία δεδομένα που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με “μπλοκάκι” και με την θέσπιση αφορολόγητου έως 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα αντιμετωπίζουμε με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο την φορολόγηση αυτών των δυο ομάδων. Ενώ με τις αλλαγές που φέρνουμε στο μοντέλο διοίκησης της ΑΑΔΕ επιτρέπουμε στον Οργανισμό να κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του και της ενίσχυσης του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού του ρόλου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η Κυβέρνηση προχωρά σε 4 σημαντικά βήματα νοικοκυρέματος που στόχο έχουν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίζεται αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα μέσω POS της τάξεως των 300 ευρώ το μήνα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε κίνητρο στην ακόμα μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των POS καθώς μέχρι σήμερα φορολογούνται από το 1ο ευρώ. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών είτε είναι με μπλοκάκι είτε χωρίς, άρα δεν υπάρχουν διακρίσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, θεσπίζουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες -τετράμηνο- για την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα των δημοσίων φορέων που έχουν την ευθύνη αποστολής όλων των απαραίτητων στοιχείων εφόσον δεν το κάνουν αυτό έγκαιρα ή αποστείλουν στοιχεία με λάθη. Επιπροσθέτως, αναμορφώνουμε το οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ ώστε να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top