Όπως αναφέρει το Bloomberg, το νέο σχέδιο για την «Πόλη του Φωτός» είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο: Ο δήμος των Παρισίων έχει δεσμευτεί να μειωθούν τα όρια ταχύτητας, να επαναπροσδιορίσει τις λωρίδες κυκλοφορίας, να αφαιρέσει 60 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης και στη θέση τους να δημιουργήσει αστικές «οάσεις» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Στη δενδροφύτευση ποντάρουν οι αρχές του Παρισιού για να αντιμετωπίσουν την ανυπόφορη ζέστη
Μέχρι το 2030, όπως γράφει το Bloomberg, το Παρίσι θα έχει καταργήσει 60 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης και θα τις έχει αντικαταστήσει με δέντρα.
Αυτός είναι ένας από τους στόχους που περιγράφονται στο νέο Σχέδιο για το Κλίμα 2024-2030 της γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και θα ψηφιστεί λίαν συντόμως από το Συμβούλιο του Παρισιού.
Το Παρίσι βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα τα τελευταία χρόνια, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της δημάρχου η Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό.
Το σχέδιο για το κλίμα, υπό τον τίτλο: «Ταχύτερα, πιο δίκαια, πιο τοπικά», υπόσχεται στους κατοίκους όπως και τους τουρίστες την δημιουργία μιας πόλης πιο πράσινης, πιο ανθεκτικής στις ακραίες καιρικές συνθήκες, πιο φιλική προς τους πεζούς και πιο ελεύθερη από αυτοκίνητα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Παρίσι υπόσχεται να δημιουργήσει 300 εκτάρια νέους χώρους πρασίνου έως το 2030, με το 10% να έχει υλοποιηθεί έως το 2026.
Η κατάργηση των χώρων στάθμευσης θα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του σχεδίου, σχολιάζει το πρακτορείο.
Για παράδειγμα, πολλά σημεία στα πεζοδρόμια που πλαισιώνουν τους δρόμους μπορούν να αντικατασταθούν με σχετική ευκολία από σειρές δέντρων που θα φυτευτούν με τέτοιο τρόπο που θα συμβάλουν στην απορρόφηση των όμβριων υδάτων.
Η δημιουργία «τετραγώνων όασης» σε κάθε ένα από τα 20 διαμερίσματα του Παρισιού θα προσθέσει κι άλλους χώρους πρασίνου όπου τα δέντρα και οι υποδομές (όπως κιόσκια) θα προσφέρουν σκιά στους κατοίκους ηλιοπροστασία.
Σημειώνεται ότι, η διαχείριση της ακραίας ζέστης αναφέρεται και σε άλλα σημεία του σχετικού σχεδίου.
‘Οταν ανεβαίνει επικίνδυνα ο υδράργυρος στη γαλλική πρωτεύουσα δημιουργείται ένα ισχυρό φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας και πολλά από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της δεν διαθέτουν κλιματισμό.