Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νοτιοκορεατικό δίκτυο SBS και μεταδόθηκε σήμερα, ο Σιν Γουόν-σικ, ο βασικός σύμβουλος της Σεούλ σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε ότι η Ρωσία παρείχε στη Νότια Κορέα υποστήριξη οικονομική και στρατιωτικής τεχνολογίας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι αποκόμισε η Πιονγκγιάνγκ από την αποστολή στρατιωτών της στη Ρωσία.
“Διαπιστώθηκε ότι εξοπλισμοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι που προορίζονται να ενισχύσουν το ευάλωτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Πιονγκγιάνγκ παραδόθηκαν στη Βόρεια Κορέα”, σημείωσε ο Σιν.
Η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται επίσης ότι έλαβε στρατιωτική τεχνολογία από τη Ρωσία σε υποστήριξη του προγράμματός της δορυφόρων μετά την αποτυχημένη απόπειρά της νωρίτερα φέτος να εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο, πρόσθεσε ο ίδιος.
Βουλευτές της Νότιας Κορέας δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι περίπου 10.900 Βορειοκορεάτες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας ως μέρος των αερομεταφερόμενων και ναυτικών μονάδων της Ρωσίας που αντιμετωπίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ορισμένες από αυτές τις μονάδες έχουν ήδη πάρει μέρος σε μάχες, σύμφωνα με τους βουλευτές, οι οποίοι επικαλούνταν ενημέρωση της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Ειδικοί δήλωναν προηγουμένως ότι σε αντάλλαγμα για την αποστολή στρατιωτών, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει σίγουρα την απόκτηση στρατιωτικής τεχνολογίας, εκτεινόμενης από τον τομέα της δορυφορικής παρακολούθησης ως αυτόν των υποβρυχίων, και εγγυήσεις ασφαλείας από την πλευρά της Μόσχας.
Τους δύο συμμάχους ενώνει συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο και επικυρώθηκε πρόσφατα.
Αυτή υποχρεώνει τα δύο κράτη να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια “άμεσα” στην περίπτωση που η άλλη χώρα δεχτεί επίθεση και να συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο για να αντιταχθούν στις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως μέσο για τον επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής.
Με την αποστολή στρατιωτών, η Βόρεια Κορέα εγκαθίσταται στους κόλπους της ρωσικής πολεμικής οικονομίας ως προμηθευτής όπλων, πάροχος στρατιωτικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού, παρακάμπτοντας ενδεχομένως τον παραδοσιακό της σύμμαχο και βασικό εμπορικό της εταίρο, την Κίνα, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να δώσει πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα στους φυσικούς της πόρους, όπως το πετρέλαιο και το αέριο, επισήμαναν επίσης οι ειδικοί.
Κατά την συνάντησή της με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας ως τη “νίκη” της στην Ουκρανία.