Διεθνή

Ουκρανία: Αποκαλύπτονται οι σκέψεις Τραμπ – «Πάγωμα» για το ΝΑΤΟ, αυτόνομες και ισχυρά οχυρωμένες ζώνες στα ανατολικά

Σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνουν δημόσια και ιδιωτικά προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, βάσει των οποίων μεγάλα τμήματα της χώρας θα παραχωρηθούν στη Ρωσία για το προβλεπτό μέλλον, σύμφωνα με ανάλυση των δηλώσεών τους από το Reuters και με συνεντεύξεις με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Οι προτάσεις τριών βασικών συμβούλων, περιλαμβανομένου του προσώπου που πρόκειται να γίνει ο απεσταλμένος του Τραμπ για τον πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας, του απόστρατου αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, έχουν μερικά στοιχεία κοινά, ανάμεσα στα οποία το να φύγει από το τραπέζι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τη Μόσχα και το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας ανταμοιβές και τιμωρίες, μεταξύ άλλων σταματώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, αν το τελευταίο δεν συμφωνήσει σε συνομιλίες, αλλά και αυξάνοντας τη βοήθεια, αν αρνηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να βάλει τέλος στη σύγκρουση, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια, μέσα σε 24 ώρες από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, αν όχι πριν απ’ αυτή, αλλά δεν έχει ακόμα πει πώς θα τα καταφέρει.

Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφαλείας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ότι ο Τραμπ θα μπορέσει να εκπληρώσει μια τέτοια υπόσχεση λόγω της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης. Συνολικά ωστόσο οι δηλώσεις των συμβούλων του υποδεικνύουν το περίγραμμα που θα μπορούσε εν δυνάμει να έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αυξανόμενες απώλειες εδαφών, έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις. Ενώ εξακολουθεί να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις για να ανακτήσει μερικά από τα κατεχόμενα εδάφη της.

Όμως ο Τραμπ μπορεί να βρει τον Πούτιν απρόθυμο να εμπλακεί σε συνομιλίες, λένε αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, καθώς έχει φέρει τους Ουκρανούς σε δύσκολη θέση και μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει εξακολουθώντας περαιτέρω την αρπαγή εδαφών.

«Ο Πούτιν δεν βιάζεται», λέει ο Γιουτζίν Ράμερ, ένας Αμερικανός πρώην κορυφαίος αναλυτής πληροφοριών για τη Ρωσία ο οποίος βρίσκεται τώρα στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.

Ο Ρώσος ηγέτης, δήλωσε ο Ράμερ, δεν δείχνει έτοιμος να παραιτηθεί από τους όρους του για μια εκεχειρία και για τη διεξαγωγή συνομιλιών, μεταξύ των οποίων είναι το να εγκαταλείψει η Ουκρανία την προοπτική να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις επαρχίες για τις οποίες ο Πούτιν ισχυρίζεται πως αποτελούν μέρος της Ρωσίας, αλλά τις οποίες δεν ελέγχει πλήρως – ένα αίτημα που απορρίπτεται από το Κίεβο.

Ο Πούτιν, λέει ο Ράμερ, είναι πιθανό να τηρήσει στάση αναμονής, να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να περιμένει για να δει ποιες παραχωρήσεις θα κάνει, αν κάνει, ο Τραμπ για να τον προσελκύσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Reuters μετέδωσε το Μάιο ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο με μια κατάπαυση του πυρός έπειτα από διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της οποίας θα αναγνωρισθούν οι σημερινές γραμμές του μετώπου, αλλά είναι έτοιμος και να συνεχίσει τον πόλεμο, αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Η Ρωσία ελέγχει ήδη ολόκληρη την Κριμαία, καθώς την απέσπασε μονομερώς το 2014 από την Ουκρανία και έχει έκτοτε καταλάβει σχεδόν το 80% του Ντονμπάς -που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ- καθώς και πάνω από το 70% της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και μικρά τμήματα των περιφερειών του Μικολάιφ και του Χαρκόβου.

Περισσότερα από ένα σχέδια

Δημοφιλέστερα

To Top