Διεθνή

Ρουμανία: Με fake news για τον κορωνοϊό και αιχμές για τους Ουκρανούς πρόσφυγες κέρδισε δημοφιλία ο Γκεοργκέσκου

Ο Ρουμάνος ακροδεξιός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Καλίν Γκεοργκέσκου έγινε γνωστός στο κοινό διασπείροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνομωσίας σχετικά με την covid-19, τους Ουκρανούς πρόσφυγες και την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων.

Έπειτα από μια εκστρατεία μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, κατάφερε να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.

«Δεν υπάρχει covid, κανείς δεν τον έχει δει. Η μόνη επιστήμη είναι ο Ιησούς Χριστός», ανέφερε στις 11 Νοεμβρίου στο YouTube ο 62χρονος πρώην υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος.

Σε βίντεο του 2021 ο Γκεοργκέσκου εμφανίζεται να βουτά σε μια παγωμένη λίμνη, με φόντο χιονισμένα βουνά, και να επαίρεται για το ισχυρό «ανοσοποιητικό σύστημα» και «την πίστη του στον Θεό».

Πριν καν την εμφάνιση της πανδημίας επέκρινε τα εμβόλια ενάντια «σε αυτούς τους τεχνητά κατασκευασμένους εχθρούς» που είναι οι ιοί.

«Δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αντίθετα το αποδυναμώνουν», δήλωνε σε μια χώρα που ούτως ή άλλως πολλοί κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων.

Λιγότεροι από τους μισούς Ρουμάνους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ποσοστό πολύ μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται στο 70%.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο από covid-19 μετά την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη του 2019 στην Κίνα. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό. Τα εμβόλια βοήθησαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Στις αρχές Νοεμβρίου σε ανάρτηση στο TikTok, που συγκέντρωσε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια views, ο Γκεοργκέσκου δήλωνε ότι οι ρουμανικές αρχές προσφέρουν 3.700 λέι (περίπου 740 ευρώ) τον μήνα στους μικρούς Ουκρανούς, αφότου πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες κατέφυγαν στη Ρουμανία, έναντι μόνο 248 λέι για τα παιδιά των Ρουμάνων.

Από τον Αύγουστο οι οικογένειες των Ουκρανών προσφύγων έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα με τις οικογένειες των Ρουμάνων, αν έχουν παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στη Ρουμανία. Αυτό σημαίνει 719 λέι για όσα παιδιά είναι κάτω των 2 ετών και 292 λέι για τα μεγαλύτερα.

Εξάλλου όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες λαμβάνουν επιδόματα στέγασης και σίτισης με βάση τον μηχανισμό προσωρινής προστασίας που ενεργοποίησε η ΕΕ τον Μάρτιο του 2022. Η βοήθεια αυτή ανέρχεται σε περίπου 3.800 λέι, το ποσό που ανέφερε ο Γκεοργκέσκου, αλλά δίνεται σε οικογένειες που αποτελούνται από δύο γονείς και ένα παιδί.

Ο Γκεοργκέσκου επίσης είναι αντίθετος στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και τάσσεται υπέρ της «ειρήνης», μια θέση που συνηθίζουν να εκφράζουν οι πολιτικοί που συντάσσονται με τη ρωσική ρητορική, αν και πλέον αποφεύγει να απαντά σε ερωτήσεις για τη Ρωσία.

Δημοφιλέστερα

To Top